Utnytter Gustav-engasjement

Utnytter Gustav-engasjement

Mens orkanen Gustav puster New Orleans i nakken, gjør kyniske svindlere seg klar for nettfisking.

Det er alltid noen som utnytter katastrofer. Mens orkanen Gustav er på vei inn til New Orleans, en by som knapt nok har kommet seg fra herjingen av Katrina for noen år siden, får aktivitetene på nett også en stormaktig karakter. Allerede er over hundre nye nettdomener registrert spesielt med fokus på Gustav, og sikkerhetsekspertene frykter at nettkriminelle vil utnytte folks engasjement.

I løpet av bare 48 timer ble over 100 nye nettdomener registret som er relatert "Hurricane Gustav", skriver Computerworld.com. Noen domener er kjøpt av oppriktige mennesker med tanker om informasjon og hjelp, men mange vil også misbruke situasjonen til å svindle sine medmennesker.

Nettfisking, eller phishing, er en kjent svindelmetode hvor datakriminelle gjennom falske websteder samler opplysninger om folk. Disse opplysninger, som for eksempel kortnumre, brukes andre steder for å ta ut penger, eller identitetene selges videre til andre kriminelle.

Selges videre

Marcus Sachs ved storminstituttet ISC advarer mot mulige svindlere aktiv på nettet. Sachs henviser til en sterk økning av registrering av domener med ordene "gustav", "hurricane" eller "charity" (veldedighet).

- Dagen Katrina rammet New Orleans in 2005 dukket det opp hundrevis av websider med mulighet til å gi penger. De fleste var falske websider. Denne gangen har de startet allerede før Gustav kom til New Orleans, sier han.

Sachs utelukker heller ikke at domene registreres for å kunne videreselge dem med gevinst.

- Vi har sett at Gustav-relaterte domener er parkert og er til salgs. Uansett må man være skeptisk til alle websider som har en "gi nå" ("donate here") på forsiden, mener Sachs.

Domenene helpgustavictims.com og helpgustavvictions.net, ble søndag lagt ut for salg på eBay. Noen er ifølge Computerworld.com velment. Ggustavcharity.com, videreførte nettbrukerne til en evangelisk organisasjon, mens contributegustav.org også tok leserne til en kjent hjelpetjeneste.

Åtte år fengsel

Sikkerhetseksperten Gary Warner ved Alabama-universitetet i Birmingham, advarer også mot svindlere.

- Hver gang vi har en naturkatastrofe følger vi med om det er websider som prøver å utnytte situasjonen. Det er ingen overraskelse at vi ser en rekke nye nettsteder og domeneregistreringer, sier han.

Etter Katrina ble blant annen to brødre, Steven og Bartholomew Stephens, dømt for å ha misbrukt en falsk side fra Frelsesarmeen. Sist desember fikk de en dom på åtte år.

Sosiale Medier