- Vær varsom med feriebildene

- Vær varsom med feriebildene

Slettmeg.no ber folk tenke før de legger feriebildene ogpå internett.

- Av alle henvendelser til slettmeg.no som gikk på konkrete krenkelser fra oppstart i mars frem til og med mai gjaldt 16 prosent problemer med bilder publisert på nett, sier rådgiver hos slettmeg.no, Ole Morten Knudsen, i en pressemelding.

Ulike komfortsoner

Han ber folk være oppmerksomme på hva som bør og ikke bør deles med allmennheten. Folk reagerer overfor slettmeg.no på alt fra grovt sjikanerende bilder til enkle ansiktsbilder. At bildene ikke anses som krenkende i seg selv, betyr ikke at en har lov til å publisere der fritt, påpeker Knudsen.

- Åndsverksloven stiller strenge krav til hva slags bilder en har rett til å publisere, også på nettsider som Facebook og andre nettsamfunn. Ved publisering av private bilder som identifiserer en person så skal en ha samtykke fra den som er avbildet før det publiseres, sier han.

- Dette er en viktig regel som mange tar for lett på. En må huske at ikke alle er like komfortable med at bilder fra strandsoling eller fra fest på den lokale sydenbaren legges ut for at hele verden kan se de.

- Fjorårets bilder trenger ikke ferie

Samtidig advarer også Knudsen mot upubliserte feriebilder. Selv bilder lagret på en privat datamaskin kan gi konsekvenser, advarer han, og oppfordrer folk til å la fjorårets feriebilder bli igjen hjemme.

- I ferien er det mange som tar med seg både bærbar datamaskin, mobiltelefon og digitalkamera. Alle disse kan lagre store mengder med bilder. For de fleste vil det være svært uheldig om disse bildene, kanskje ferieminnene fra i fjor, blir stjålet, påpeker Knudsen, som peker på at det neppe blir bedre om en senere oppdager disse minne publisert på nett.

- Det er viktig at en tømmer både den bærbare maskinen, mobiltelefon og digitalkamera for private minner før en legger ut på tur. Dine private bilder trenger neppe en sydenferie, så legg de heller igjen på en ekstern harddisk hjemme mens du er ute og reiser, oppfordrer han.

Sosiale Medier