- Vår tids skrytealbum

- Vår tids skrytealbum

Alle kjenner etter hvert til begrepet selfie», og seks av ti unge tar selfies hver eneste uke. Helst på fest med venner.

Analysebyrået Yougov har gjennomført en selfie-undersøkelse på vegne av Samsung Norge. Den viser at så og si alle nå er kjent med begrepet, og at ungdommen ikke uventet, er de mest ivrige selv om det finnes selfie-ivrige i alle aldersgrupper.

Gammel trend på ny teknologi

Nå er det jo ikke slik at «selfien», det å ta bilde av seg selv for å vise seg frem eller skryte litt, er noe nytt fenomen - vi kjenner til tilfeller fra slutten av 1800-tallet.

Men kombinasjonen av kamera på mobiltelefonen, nettverk og sosiale medier har uten tvil gjort det mye lettere å ta kjappe bilder av seg selv og dele med hele verden med et eneste klikk. Samtidig sier syv av ti kvinner og halvparten av mennene i undersøkelsen av de er avhengige av mobilen sin, så mulighetene for selfies er alltid tilstede.

- Med moderne smarttelefoner med god auto-fokus, dobbelt kamera og utallige applikasjoner for skjønnhets- og retusjeringsfunksjoner har det å ta et bilde av seg selv blitt helt normalt, sier Stig-Ove Langø i Samsung Norge.

Den nevnte undersøkelsen viser også at vi er opptatt av å sette oss selv i «et godt lys». Det vel ikke rart at vi ønsker å ta oss best mulig ut når vi deler av oss selv med resten av verden. I praksis betyr dette at over halvparten, seks av ti, selfie-knipsere justerer elementer som lyssetting og legger filter på bildet får det deles.

- Bilder tatt med mobilen og postet i sosiale medier er vår tids skrytealbum. Dagens ungdom vokser opp i en tid hvor individualisme og selvdyrkelse står sterkt, påpeker digital rådgiver i Resonate, Ingvild Moen.

Hun sier også at det også er kommet frem et nytt perspektiv på hva som er greit og naturlig å dele, inkludert nakenbilder eller bilder av andre som ikke vet de blir tatt bilde av. Dette skjer ofte i offentlig setting, som på byen, bussen og den slags. Omtrent halvparten i undersøkelsen innrømmer å ha tatt og delt bilde av noen som ikke visste de ble tatt bilde av.

Nakenbilder er det riktignok bare ti prosent av respondentene i undersøkelsen som vil innrømme å ha delt, men en av tre sier de tar frem kameramobilen hver gang «det skjer noe gøy».

Snapchat mest pop

For øyeblikket er det Snapchat som er det mest populære mediet for deling av selfies, med Facebook på andreplass, Instagram på tredje. Litt av årsaken er at disse tjenestene er svært godt integrert med smartmobilen som folk har med seg overalt, og gjør det enkelt å knipse og dele på et blunk.

Snapchat har dessuten den fordelen av en overflod av innebygde filter som den kresne selfi-knipseren kan prøve seg frem med til bildet er «perfekt». Over halvparten av de som tar selfies tar seg god tid til å få det perfekte bildet, alt fra fire til 20 forsøk. I ett ekstremt tilfelle skal en mann ha brukt ti timer på å jakte på nettopp det perfekte bildet.

Den mest populære selfien er riktignok ikke solo-bildet som man kanskje ville trodd, for både kvinner og menn liker best å ta selfies sammen med venner eller kjæresten. En av fire knipser selfies sammen med kjæledyret.

Og for de som lurer: ifølge undersøkelsen er den beste posituren å ha kameraet over hodet, på høyre side av ansiktet (selv om det vanligste er på venstre side) eller ta bildet i speilet.

Ikke del ukritisk

Noen ganger kan selfies føre til bråk. En russisk soldat er for eksempel i hardt vær etter han publiserte en rekke selfies på Instagram.

Kommunikasjonsspesialisten Alexander Sotkin, aktivt tjenestegjørende i den russiske hæren er en typisk selfier, han leker med filtre, lyssetting, positur og ansiktsuttrykk. Og han deler bildene med verden på Instagram. Problemet er bare det at han ikke har slått av geotagging.

Lokasjonsdataene viser nemlig at Sotkin befinner seg i Ukraina, som Russland offisielt ikke har noen militær tilstedeværelse.

Det er med andre ord flere ting man er nødt til å huske på når man deler selfies på nett, det er ikke nok å velge det perfekte filteret.

Bilder på avveie? Her får du hjelp!

  • Slettmeg.no, en råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett.
  • For alvorlige saker, som utnyttelse av for eksempel mindreårige kan Politiet tipses på tips.kripos.no.

Sosiale Medier