Vil sensurere dine tvitringer

Vil sensurere dine tvitringer

Twitters nye sensur-regler: Meldinger skal sensureres i enkelte land, men være synlige i andre. - Ikke overraskende, sier Gisle Hannemyr.

Microbloggtjenesten Twitter kan nå fjerne twitter-meldinger fra brukernes nyhetsstrøm i enkelte land, mens meldingene fortsatt vil være synlige ellers i verden, ifølge en nyhetsoppdatering på selskapets blogg på torsdag.

Hensikten med sensureringen skal være å imøtekomme lokale ytringsfrihetsbegrensninger i enkelte land, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Twitter har blitt brukt til å spre meldinger om dissens og til å organisere opposisjonelle regjeringsmotstandere i flere land i de senere år. Kinesiske myndigheter har blokkert Twitter, og da protestene som til slutt tvang Egypts president Hosni Mubarak til å gå av i januar i fjor var på sitt sterkeste, stengte også Egypt tilgangen til Twitter.

Twitter har tidligere forsvart sin rolle i å hjelpe opposisjonelle i Midt-Østen og andre regioner med å organisere seg og spre beskjeder både innenfor og på tvers av landegrenser. Men nå har Twitter altså innført muligheten til å sensurere meldinger fra brukere i enkeltland der ytringsfriheten er begrenset. Disse meldingene vil likevel kunne være synlige for Twitterbrukere ellers i verden.

Dersom Twitter sensurerer en beskjed, vil brukere i landet der beskjeden er fjernet bare få se en sladdet twitter-melding i tidslinjen sin, hvor det står at en beskjed fra en identifisert bruker har blitt tilbakeholdt.

Twitter åpner også for sensur av andre typer innhold:

- Mens vi fortsetter å vokse internasjonalt, vil vi etter hvert komme inn i land som har svært forskjellig oppfatning om hva ytringsfrihet er for noe, heter det på Twitter sin blogg.

- Enkelte land er så forskjellig fra oss ideologisk at vi simpelthen ikke vil kunne eksistere der. Andre land som er mer lik oss, har av kulturelle eller historiske årsaker lagt begrensninger på enkelte typer innhold, for eksempel Frankrike og Tyskland, som forbyr nazistisk innhold, skriver Twitter.

Den digitale ytringsfrihets- og rettighetsforkjemperorganisasjonen Demand Progress, som blant annet står på barrikadene i kampen mot SOPA og PIPA, protesterer umiddelbart mot Twitters planer om sensur og oppfordrer folk til å skrive under opprop mot sensuren.

- Kan ikke umiddelbart fordømmes

Lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, sier til Computerworld at han ikke er spesielt overrasket over Twitters beslutning om å drive sensur.

- For eksempel har Google gjort det samme i Kina, og alternativene er enten å etterkomme lovene i de enkelte land eller bli totalt utestengt, sier Hannemyr.

Hannemyr forsker på blant annet makt og demokrati i det digitale samfunn.

Han mener argumentet om å være med på sensur for å kunne drive forretninger i et land er tvilsomt, men at det ikke umiddelbart kan fordømmes moralsk, fordi selskaper som Google og Twitter er kapitalistiske selskaper med aksjonærer som er opptatt av å tjene penger.

- Med tanke på ytringsfriheten ville det naturligvis vært mye tydeligere for folk dersom en tjeneste ble helt blokkert framfor at den sensureres selektivt, og dette er et dilemma for land som for eksempel Kina, som også er opptatt av at landets forskere og borgere skal ha tilgang til informasjon for å utvikle seg kulturelt, sier Hannemyr.

Les om:

Sosiale Medier