Villedes av nettet

Villedes av nettet

Nettsteder for sosial nettverkbygging formidler usannheter etter skyteepisone i Virginia der 33 personer døde.

Mange studenter på Virginia Tech tok i bruk ulike nettsteder for meldingsformidling og sosial nettverksbygging for å finne ut hva som skjedde under skytetragedien mandag. Slike nettsteder fungerer godt til både å spre informasjon som ikke får plass i andre medier, og som kanal for folks følelser. Flere hundre sider fungerer som kondolanseprotokoller for de døde.

Utfordringen er at nettstedenes manglende kvalitetskontroll fører til at også mye feilaktig informasjon legges ut. Blant annet oppstod det rykter som tilsa at en blogger på Facebook sto bak massakren. Etter å ha fått 123.000 besøk på siden, og flere drapstrusler, ble misforståelsen oppklart.

Fordelen med internett er at feilene kan rettes opp umiddelbart. Det gjør brukergenererte sider til et verdifult supplement til andre nyhetskilder.

- Noen vil legge ut informasjon som de vet, eller tror de vet, er korrekt. Andre vil korrigere opplysningene. Nettstedene er selvreparerende, påpeker Josh Bernoff, analytiker i Forrester Research, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Sosiale Medier