- Voksne er problemet

- Voksne er problemet

Ingen vits å drive skremselspropaganda rundt nettet, mener IKT-Norge.

Det er stor enighet i Norge om hva problemene på internett og sosiale medier er, mener Torgeir Waterhouse i Ikt Norge. Waterhouse var en av de inviterte på et møte med statsråd Rigmor Aasrud i Fornyingsdepartementet

I dag samlet statsråden ekspertise for å kartlegge problemene med personvern på internett, bruk av sosiale medier og barn på nett. Blant inviterte var Facebook, Google, Datatilsynet, barneombudet og en rekke andre personer.

- Det viktigste som kom frem er at det er bred enighet om at den største utfordringen er kompetanse hos nettbrukeren. Uansett om det gjelder barn, foreldre, lærere ser vi det finnes et gap mellom kompetanse som ligger der og behovet vi for kompetanse, sier Waterhouse til Computerworld.no

Gode tjenester

Et av spørsmålene man ikke enes om er hvordan eventuelle tiltak bør finansieres. Er det de store aktørene som Google og Facebook som må ut med penger for å beskytte norske nettbrukere?

- Jeg synes det er en merkelig modell. Det som om Elkjøp må betale regningen for forbrukerrådet.

Ifølge Waterhouse leverer aktører som Facebook og Google gode tjenester til norske innbyggere. Likevel fungerer de ikke for alle.

- Noen brukere går på en smell, akkurat som i andre deler av livet. Det kan prege de brukerne lenge, men det er dermed ikke sagt at tjenesten i seg selv er feil, sier Waterhouse.

Globalt nett

Ifølge Waterhouse var de fleste enige om at problemene med sosiale medier ofte overdrives.

- Vi må få fokus vekk fra at «barn sliter på nett», og endre den til til «noen få går på store problemer». Ja, det er en stor krise for noen, men ikke for alle.

- Så konklusjonen ble ikke at vi skal begrense nettilgang av tjenester som Google og Facebook?

- Nei, det er feil å begrense nettbruk. Det handler om problemer mellom mennesker, det har ingenting med nettet i seg selv å gjøre.

Waterhouse påpeker også at det er ofte de voksne som skaper problemer og er et dårlig forbilde for unger og barn.

- Det er bare å ta en tit på hvordan voksne mennesker oppfører seg i diskusjonstråder, sier han.

Også tanken at Norge kan foreta noe å holde den store skumle omverden utenfor er gal, mener han.

- Internett er ikke noe vi kan begrense til Norge, det er globalt.

Les også: FAD møter Google og Facebook

Les om:

Sosiale Medier