Wikipedia i hardt vær

Wikipedia i hardt vær

To styremedlemmer forlater online-leksikonet. Samtidig startes et alternativ med bedre kvalitetssikring.

Wikipedia har tatt verden med storm de siste årene. Men omtrent samtidig som den ærverdige ordboka Oxford Dictionary registrerer ordet "wiki" sliter online-leksikonet med både troverdighet og bemanning.

Danny Wool, nestleder i Wikimedia etter gründer Jimmy Wales, og Brad Patrick, som er fungerende daglig leder, forlater Wikipedia. Begge sendte sine oppsigelsesbrev forrige uke, selvfølgelig i form av en epost, som det skal gjøres i en Web 2.0-organisasjon.

LES OGSÅ: VIl forby bredbånd

- La oss legge ryktene og sladring bak oss, og konsentrere oss om den virkelige oppgaven, å bygge den største og mest pålitelige kunnskapsbasen som noensinne er skapt, skriver Wool i sin epost.

Ingen av de to har oppgitt noen årsak til oppsigelsene eller vært villige å snakke med pressen i etterkant. Men Computerworld i England kobler avgangen til en skandale der en høyt profilert skribent i Wikipedia er avslørt som juksemaker. Det dreier seg om en 24 år gammel student som har utgitt seg for å være professor. I realiteten har han klippet og limt inn en god del av sine innlegg.

Nytt leksikon

Mens avgangen til de to er enda en ripe i lakken til nettleksikonet, er en annen eks-Wikipediamann i ferd med å opprette en direkte konkurrent. Mandag kunngjorde Larry Sanger, medgründer av Wikipedia, at hans nye prosjekt, Citizendium, er klart for å åpnes for alle.

Sanger mener at Wikipedia-konseptet ikke lenger baseres på en pålitelig arbeidsmetode. Sammen med en rekke frivillige satte han i gang med Citizendium i september. Den viktigste forskjellen fra Wikipedia, er at i Citizendium er alle artikkelforfattere er kjent ved navn. I Wikipedia er det mulig å legge til og endre oppføringer anonymt.

LES OGSÅ: Wikipedia-luring fikk sparken

- Jeg ønsker et bedre leksikon. At Wikipedia er såpass åpent har medført at det ikke er nok kontroll på skribenter og redaktører, sa Sanger da han startet initiativet.

Citizendium har rundt 900 skribenter og 200 redaktører, som alle skriver under sitt eget navn. Sanger mener at dette vil medføre mer profesjonalitet og dermed bedre kvalitetskontroll.

Wikipedia-leder Jimmy Wales, har avvist påstanden om at kvaliteten blir bedre når man skriver under sitt eget navn. Citizendium har siden oppstarten vært en lukket tjeneste, men åpnet mandag for alle.

Sjekk ut Citizendiums betaversjon her .

Sosiale Medier