Youtube saksøkt for milliarder

Youtube saksøkt for milliarder

Videotjenesten har begått omfattende brudd på opphavsretten, hevder Viacom, som krever 1 milliard dollar i erstatning.

Youtube og dets eier Google blir avkrevd 1 milliard dollar i erstatning for " massive og bevisste brudd på opphavsrettigheter til underholdning eid av Viacom ", skriver Financial Times.

I søksmålet som er framlagt for en domstol i New York, ber Viacom om 1 milliard dollar i erstatning og om en kjennelse som vil hindre Google og YouTube i å utøve fortsatte brudd på opphavsrettslige bestemmelser. Ifølge søksmålet er det uten tillatelse lagt ut mer enn 160 000 videoklipp fra Viacoms datterselskaper, som MTV og filmselskapet Paramount.

LES OGSÅ: Vil fjerne MTV fra Youtube

Disse klippene er vist mer enn 1,5 milliarder ganger, hevder Viacom. Selkskapet betegner virksomheten som grov.

"YouTube er en betydelig kommersiell organisasjon som har bygget opp en lukrativ forretning ut av å utnytte fans' tilhørighet til andres kreative arbeider, for å berike seg selv og eieren Google. Forretningsmodellen, basert på å byge opp trafikk og selge reklameplass knyttet til ulisensiert innhold, er åpenbart ulovlig og i strid med opphavsrettslovene" skriver Viacom i en melding,

LES OGSÅ: Youtube vil betale for bidrag

Men Google er overbevist om at selskapet har jussen på sin side. Google og YouTube hevder, ifølge nyhetsbyrået Reuters, at deres virksomhet er i fullt samsvar med reglene i den nye opphavsrettsloven, Digital Millennium Copyright Act (DMCA) fra 1998.

DMCA har satt juridisk presedens i USA i slike saker. Den begrenser det rettslige ansvaret for selskaper som er raske til å blokkere adgangen til innhold som er lagt ut på nettet uten tillatelse, når opphvasrettshaverne varsler om det.

- Vi ville aldri lansere et produkt eller kjøpe et selskap med mindre vi var fullstendig sikre på det juridiske grunnlaget for driften, sier Alexander Macgillivray, en juridisk rådgiver for Google, til Reuters.

Sosiale Medier