Søta bror får bredt bredbånd

Telia kan levere internettforbindelser på mellom åtte og ti megabitbit per sekund til en av tre svenske bedrifter og husholdninger.
Tjenesten på 8 Mbit/s er basert på adsl og vil være tilgjengelig i alle de største svenske byene og alle steder der den svenske stat finansierer bredbåndsutbyggingen. Regjeringen i Sverige har satt av flere milliarder kroner til bredbånd på steder der utbygging ikke er bedriftsøkonisk forsvarlig.

Ti megabit-tjenesten baseres på vdsl og vil kun tilbys folk i Stockholm. Til sammen vil 30 prosent av den svenske befolkningen få tilgang på fullblods bredbånd over dsl (digital subscriber line), ifølge pressemeldingen fra TeliaSonera.

Kunder kan tegne seg allerede fra 26. november, men tjenestene vil bli bygget ut gradvis. Som alltid ved bruk av dsl-teknologi er hastigheten avhengig av avstanden mellom abonnent og nærmeste sentral. Jo kortere avstand, jo høyere hastighet.

75 prosent av svenskene kan få bredbånd i en eller annen form over telefonlinjene. Hittil har to megabit per sekund vært det raskeste tilbudet både til bedrifter og privatpersoner.