Spår bedret halvlederomsetning

Spår bedret halvlederomsetning

Analysebyrå justerer sine prognoser for halvledersalget i kjølvannet av tsunamikatastrofen i Japan.

Jordskjelvet og tsunamien i Japan har skapt store problemer i forsyningskjeden av halvledere og komponenter, som landet er en stor produsent av.

Det vil ifølge analysebyrået IHS Isuppli bidra til en høyere halvlederomsetning enn forventet for 2011. Grunnen er at komponentmangel styrker minneprisene.

Bedring i DRAM-salget

Analysebyrået tror halvlederomsetningen vil øke med syv prosent i 2011 og nå en samlet verdi på 325,2 milliarder dollar.

Den viktigste faktoren som vil bidra til økningen i halvledersalget er ifølge byrået en bedring i salget DRAM-moduler. IHS Isuppli hadde opprinnelig forventet at DRAM-omsetningen ville falle med 10,6 prosent sammenliknet med 2010, men forventer nå at omsetningen bare vil gå tilbake med 4 prosent.

Problemene i forsyningskjeden vil ifølge analysebyrået også bidra til å stabilisere DRAM-prisene.

Frykter for kapasiteten

Japan har to DRAM-fabrikker, men de ble ikke rammet av jordskjelvet. Elpida Memorys fabrikk som lå i jordskjelvområdet ble derimot ødelagt. Et annet potensielt problem er skadene på to fabrikker som produserer 300-millimeters silisiumskiver, som ifølge IHS iSuppli står for rundt 20 prosent av verdens brikkeproduksjon.

- Dersom disse forsyningsproblemene vedvarer vil det gå utover produksjonskapasiteten når lageret av silisiumskiver går tomt, skriver Mike Howard, analytiker innen DRAM og minne i IHS Isuppli, i en pressemelding.

- Om antallet silisiumskiver i forsyningskjeden halveres i forhold til de vanlige nivåene vil det gå utover tilgjengeligheten av DRAM-brikker. Dette kan komme til å skje fra og med oktober, noe som vil gi ytterlige prisøkning på DRAM.