Spår comeback for Microsoft

Spår comeback for Microsoft

Analysebyrå spår solid mobil-opptur for Microsoft, men Android blir ingen enkel nøtt å knekke.

Verdensmarkedet for smarttelefoner vil vokse kraftig i årene fremover, fremgår av en analyse i regi av IDC.

Prognosene frem mot 2015 rommer en spådom om en årlig vekst på 55 prosent i det globale markedet for smarttelefoner. Det er langt raskere enn det samlede markedet for mobiltelefoner.

Én milliard telefoner

Prognosen for inneværende år peker mot et årlig salg på nesten 472 millioner enheter, et tall som vil stige kraftig i løpet av de neste fire årene. I 2015 tror IDC at antall smarttelefoner er fordoblet til nær én milliard enheter.

Den kraftige veksten forklares først og fremst med reduserte telefon- og dataabonnementspriser, men også med en kontinuerlig utvidelse av anvendelsesområdene for smarttelefoner. Bruk av nettbank og handel via mobilen er to viktige eksempler i denne sammenheng.

Comeback for Microsoft

I kjølvannet av en solid volumøkning følger også nye muligheter, spesielt for Microsoft, skal vi tro rapporten. Fra en markedsandel på 3,8 prosent i dag, spås Phone 7/Windows Mobile-andelen av det globale markedet å stige til drøye 20 prosent i 2015. Det vil i så fall bety et skikkelig comeback for Microsoft, og en plass helt i teten. Mye av denne utviklingen skyldes samarbeidet med Nokia.

Android fortsatt på topp

2015-prognosen viser imidlertid at Android vanskelig lar seg slå, ifølge rapporten. På fire år vil den globale markedsandelen for Android-baserte telefoner ha steget fra dagens 38,9 prosent til 43,8 prosent. Android vil dermed fremdeles ha et solid forsprang på sine rivaler, med Microsoft og Phone 7/Windows Mobile på en annen plass.

Apple Ios spås en andel på 16,9 prosent i 2015, noen prosentenheter ned fra dagens 18,2 prosent, men likevel nok til en tredjeplass. Deretter spås Blackberry å følge på en fjerdeplass med sine 13,4 prosent, relativt lite endret fra dagens andel på 14,2 prosent.

I rapporten ser vi også at andelen Symbian-telefoner nesten forsvinner helt innen 2015, mens andelen tilhørende andre mobilprodusenter vil økte fra dagens 4,3 prosent til 5,5 prosent om fire år.