Spår heftig oppkjøpsår

Spår heftig oppkjøpsår

OPPKJØPSÅRET 2011: Fjoråret ble et travelt år for oppkjøp i it-bransjen, til tross for usikre økonomiske forhold i Europa. Analytikerne tror oppkjøpsfesten fortsetter.

I desember 2010 slo Forbes Magazine fast at 2011 ville bli «The Year Of Merger & Acquisitions».

Tilliten til økonomien var fornyet og verdien av amerikanske aksjer hadde vokst jevnt i løpet av året, og Thomson Reuters og Freeman Consulting Services konkluderte at det globale markedet for sammenslåinger og oppkjøp ville øke med 36 prosent til mer enn 3 billioner dollar i 2011.

I Europa slo eurokrisen inn for fullt mot andre halvdel av året, men også her har det skjedd store oppkjøp og sammenslåinger også her. Ifølge analysebyrået 451 Group skjedde det i 2011 transaksjoner tilsvarende 68 milliarder dollar der enten kjøperen eller selgeren er basert i et europeisk land. Det er det høyeste på fire år, og tilsvarer den samlede verdien av oppkjøp i Europa de siste to årene.

Brenon Daly, analytiker i 451 Group, påpeker i et blogginnlegg at fire av de ti største avtalene som ble annonsert i 2011 var europeiske. I tre tilfeller var selgerne basert i Europa – svenske Skype, britiske Autonomy og tyske Kabel BW – mens det i det siste tilfellet var tyske SAP som kjøpte opp amerikanske Successfactors.

- Enda mer bemerkelsesverdig er at to av disse oppkjøpene ble annonsert etter at gjeldskrisen var en realitet, skriver Daly.

Januar

Tidlig i årets første måned annonserte Avaya at de hadde kjøpt Konftel, som leverer løsninger for konferansetelefoni, for 15 millioner dollar, for å integrere Konftels teknologi med sine egne videokonferanse- og unified communications-løsninger.

Den amerikanske telekomkjempen Qualcomm betalte 3,1 milliarder dollar for Atheros, som utvikler trådløsbrikker til mobile enheter, mens Intel betalte 250 millioner svenske kroner for Nordic Edge, som leverer identitets- og innloggingsløsninger – en uvanlig høy pris for et selskap med 20 ansatte og en omsetning på 32 millioner svenske kroner i 2009.

Dell kjøpte Secureworks, som hadde samarbeidet med Dell om sikkerhetstjenester siden i 2010, for en ukjent sum, og Netapp kjøpte opp Akorri, også det for en ukjent sum. Akorri leverer en løsning som Netapp ønsker å integrere i sin administrasjonsprogramvare Oncommand.

Skype kjøpte Qik, som leverer en løsning for mobil videostreaming som skal gjøre det mulig for Skype å levere videosamtaler til flere ulike typer enheter. Google kjøpte på sin side Saynow, som er ment å utfylle Googles Voice-tjeneste.

Februar

I februar annonserte HPs nyansatte toppsjef Leo Apotheker at selskapet ønsket å kjøpe Vertica Systems, som leverer analyseprogramvare, for en ukjent pris. Citrix annonserte at de hadde gjennomført oppkjøpet av Netviewer, som spesialiserer seg på samarbeidsløsninger levert som programvaretjenester, for en ukjent pris. Motorola Mobility kjøpte sikkerhetsselskapet 3LM for en ukjent pris for å bruke selskapets teknologi i sine Android-telefoner, og i slutten av måneden annonserte Intel at de hadde gjennomført oppkjøpet av McAfee som selskapet betalte 7,68 milliarder dollar for.

Mars

Mars var en travel måned for oppkjøp. På kvinnedagen mars annonserte Vmware at de kjøper Wavemaker, som har en løsning som gjør det enklere å lage webapplikasjoner i Java, for en ukjent sum.

Intel McAfee annonserte at de hadde kjøpt Sentrigo, som leverer løsninger for databasesikkerhet, for en ukjent pris, mens Polycom at de kjøper Accordent for 50 millioner dollar. Oppkjøpet ga Polycom tilgang på en egen programvareløsning for å administrere video.

Salesforce.com kjøpte på sin side Radian6 for 326 millioner dollar i kontanter og aksjer for å integrere Radian6' sosiale nettverksløsninger med sin egen plattform. Netapp la 480 millioner dollar på bordet for Engenio, som leverer løsninger for blant annet videoovervåking. Facebook kjøpte opp to selskaper: Snaptu, som skal gi bedre opplevelser på tradisjonelle mobiltelefoner, samt Beluga, som lager en løsning for nærkommunikasjon med smarttelefoner, begge for en ukjent sum. Western Digital annonserte på sin side at de ville kjøpe Hitachi Global Storage Technologies for 4,3 milliarder dollar i kontanter og aksjer. Oppkjøpet forventes å være gjennomført i mars i år.

Et av årets potensielt største avtaler ble også annonsert i mars. AT&T kunngjorde at de ønsket å kjøpe T-Mobile USA for 39 milliarder dollar og skape USAs største mobiloperatør. Selskapet ga imidlertid til slutt opp planene etter mye kritikk. En annen stor avtale var den amerikanske kabeloperatøren Liberty Globals oppkjøp av tyske Kabel BW for 3,2 milliarder euro, som ble annonsert i februar. Oppkjøpet ble godkjent i desember.

På tampen av måneden la Ebay 2,4 milliarder dollar på bordet for GSI Commerce, som leverer en løsning for netthandel og interaktive markedsføring. Oppkjøpet setter Ebay i mer direkte konkurranse med Amazon.

April

I april fullførte Seagate sitt oppkjøp av harddiskdivisjonen til Samsung for 1,4 milliarder dollar. Texas Instruments kjøpte amerikanske National Semiconductor for 6,5 milliarder dollar, mens telekomselskapet Level 3 Communications kjøpte operatøren Global Crossing for 3 milliarder dollar.

Infor betalte to milliarder dollar for Lawson Software, og dannet med det verdens største erp-leverandør etter SAP og Oracle, mens Vmware kjøpte Sliderocket, en onlinetjeneste for presentasjoner, for en ukjent pris.

Mai

I mai kjøpte Sandisk opp Pliant, som produserer NAND-baserte solid state-lagringsprodukter, for 327 millioner dollar. Nvidia kjøpte Icera, som produserer prosessorer for mobiltelefoner og nettbrett med 3G og 4G. Nvidia betalte 367 millioner dollar i kontanter for selskapet, og oppkjøpet ble gjennomført måneden etter.

En av de mest omtalte oppkjøpene i mai var imidlertid Microsofts oppkjøp av Skype for 8,5 milliarder dollar, i det som var Microsofts største kontantkjøp noensinne. Microsoft ønsker å integrere Skypes teknologi med sine egne løsninger, deriblant kommunikasjonsplattformen Lync og Windows Phone 7.

Citrix kjøpte Kaviza for integrere selskapets løsninger for virtuell desktoparkitektur med sin egen Xendesktop-løsning, for en ukjent pris, mens Vmware kjøpte opp Shavlik, som leverer cloud-baserte administrasjonsløsninger.

Juni/juli

VMware fortsatte handelen i juni med å kjøpe opp Digital Fuel, som leverer programvare for å administrere infrastruktur og applikasjoner fra cloud-leverandører, for en ukjent pris.

Ericsson kjøpte opp Telcordia for 1,15 milliarder for å styrke satsingen på systemer for nettverksoptimalisering, Polycom kjøpte HPs Visual Collaboration-avdeling for en ukjent pris, og Google annonserte at de ønsket å kjøpe annonseplattformen Admeld for 400 millioner dollar.

Lenovo kjøpte den tyske pc-produsenten Medion for 909 millioner dollar. Her hjemme annonserte Visma på sin side at de ønsket å kjøpe børsnoterte Mamut for 750 millioner kroner. Mamut-gründer og administrerende direktør Eilert Hanoa satt selv på 10,12 prosent av aksjene, og innkasserte 75 millioner kroner på salget.

Oracle benyttet juli måned til å kjøpe opp to selskaper for en ukjent sum: Det ene var lagringsselskapet Pillar Data Systems, og det andre var Inquira, som leverer løsninger for kunnskapshåndtering som Oracle ville integrere med sine Fusion- og Siebel-produkter.

August

Oppkjøpskjøret fortsatte i august da CA annonserte sitt oppkjøp av cloud computing-selskapet Itko for 330 millioner dollar. CA kunngjorde også at de hadde kjøpt Watchmouse, som leverer cloud-baserte overvåkningsløsninger.

Internettselskapet Web.com overtok den amerikanske domeneadministratoren Network Solutions for tilsammen 561 millioner dollar for selskapet. Citrix kjøpte de to selskapene Ringcube, som leverer teknologi for brukerpersonalisering av virtuelle arbeidsflater, samt Cloud.com, som leverer løsninger for administrasjon av cloud-tjenester.

Det mest omtalte oppkjøpet i it-bransjen denne måneden var imidlertid Googles oppkjøp av Motorolas mobildivisjon Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar. Oppkjøpet gir Google mer kontroll over markedet for smarttelefoner og nettbrett, og ikke minst tilgang på en enorm patentportefølje som Google vil bruke for å beskytte seg mot søksmål.

Omtrent samtidig slapp HP-toppsjef Léo Apotheker den uventede beskjeden om at selskapet vurderte å kvitte seg med sin pc-divisjon og legge ned utviklingen av operativsystemet Webos, i tillegg til at selskapet la 10,3 milliarder dollar på bordet for programvareselskapet Autonomy. Etter mye frem og tilbake besluttet selskapet til slutt å beholde pc-divisjonen. Apotheker måtte gå, Webos ble til slutt lansert som åpen kildekode og Autonomy-oppkjøpet har satt HP i mer direkte konkurranse med HP.

September/oktober

I september kunngjorde Cognizant at de har kjøpt Zaffera for en ukjent sum for å styrke sine konsulenttjenester innen SAP. Meru Networks kjøpte på sin side opp Identity Networks, som leverer sikker tilgang til trådløse nettverk, for en ukjent pris.

Oracle kjøpte to nye selskaper i oktober, begge for ukjente beløp: Rightnow Technologies leverer callcenter- og CRM-løsninger som tjenester, mens Endeca leverer en løsninger for å håndtere ustrukturert informasjon. Ved oppkjøpet ble det spekulert i om det kan ha vært et svar på HPs Autonomy-oppkjøp måneden før.

IBM kjøpte Q1 Labs, som leverer sikkerhets- og overvåkingsprogramvare, for en ukjent pris. Citrix kjøpte Sharefile, som skal gi mer effektiv levering av it-tjenester, mens Avaya kjøpte Sipera, som skulle sette fart i Avayas utvikling av SIP-basert sikkerhetsfunksjonalitet i unified communications-miljøer, også det for en ukjent sum.

På ryktebørsten var månedens mest omtalte oppkjøp Microsofts angivelige interesse for Yahoo. Microsoft understreket imidlertid at de ikke var interessert, og den mye omtalte avtalen ble aldri noe av.

November

I november ble det kjent at Symantec valgte å selge sin del i joint venture-selskapet Huawei Symantec Technologies Co. Ltd. Huawei betalte tre milliarder kroner for Symantecs halvpart.

Samme måned kjøpte tynnklient-produsenten Wyse opp Trellia. Målet til Wyse er å styrke satsingen på administrasjon av smarttelefoner og nettbrett i bedrifter, og selskapet betalte en ukjent pris. Salesforce.com kjøpte på sin side tjenesteleverandøren Model Metrics, som leverer konsulentbistand, produkter og tjenester for nettskyen, også det for en ukjent pris.

Desember

Tidlig i desember ble det kjent at SAP kjøper cloud computing-selskapet Successfactors, for 3,4 milliarder dollar. Blekket på kontrakten var knapt tørt før Successfactors annonserte at de i sin tur ville kjøpe rekrutteringsplattformen Jobs2Web for 110 millioner dollar.

Noe senere ble det offisielt at Apple kjøper det israelske selskapet Anobit, som utvikler en brikke som øker ytelsen på flashlagring i Apple-enheter som Iphone og Ipad, for det som skal være mellom 400 og 500 millioner dollar. Oppkjøpet kom etter en uke med spekulasjon, og gjør at Apple økte ingeniørstaben med rundt 10 prosent.

I desember fortsatte også spekulasjonene rundt HPs operativsystem Webos. Ifølge Reuters ville store selskaper som Amazon, IBM, Intel og Oracle alle kjøpe operativsystemet, først og fremst på grunn av patentene. HP endte imidlertid opp med å slippe operativsystemet som åpen kildekode. På tampen av året rapporterte Wall Street Journal også om rykter om at Microsoft og Nokia vurderte å legge inn et felles bud på Blackberry-produsenten RIM, som hadde et katastrofalt 2011 på børs. RIM-ledelsen skal også ha vært i kontakt med Samsung og HTC om en mulig lisensieringsavtale.

- Kan toppe fjoråret

Til tross for at den europeiske gjeldskrisen henger som en mørk sky over markedet, tror flere analytikere at oppkjøpsfesten blant de største it-selskapene vil fortsette i 2012.

Analytiker Brenon Daly i 451 Group skriver i et blogginnlegg at det er rimelig å anta at antallet oppkjøp i teknologisektoren vil øke dersom europeiske ledere greier å stabilisere økonomien i regionen.

- To av tre av de mer enn 100 ansvarlige for bedriftsutvikling vi har intervjuet i løpet av den siste uken sier oppkjøpene vil øke dersom Europa får kontroll på gjeldskrisen, skriver han.

Han får støtte fra Peter Cardillo, ansvarlig markedsøkonom ved Rockwell Global Capital, som tror oppkjøpsvolumet i 2012 kan komme til å toppe fjoråret.

- I første kvartal kommer amerikanske selskaper til å avvente og se an situasjonen i Europa. Etter det kommer selskapene til å øke aktiviteten, og det kan godt komme til å toppe 2011-nivået. Store selskaper er fremdeles rimelige å kjøpe opp, sier han til CNBC.