Spår kraftig vekst for it-giganter

Spår kraftig vekst for it-giganter

Apple, Cisco, Dell, Google, Microsoft og syv andre ledende it-giganter står foran en pen opptur. Dette er hva analysehuset Canalys tror vil drive veksten i it-gigantene i 2012.

Negative økonomiske fremtidsutsikter til tross – analysehuset Canalys' rapport om veksten i de store, internasjonale it-gigantene i inneværende år er optimistisk lesing.

Canalys står bak nøkkelindeksen IT Titans Index, en referanseindeks som følger omsetningsutviklingen til de toneangivende bransjegigantene Apple, Cisco, Dell, EMC, Google, HP, IBM, Intel, Lexmark, Microsoft, Oracle og SAP.

Smarttelefoner, brett og datalagring

Sterk vekst for prosessorer, nettbrett, smarttelefoner, lagring og enterprise-programvare er områder som var med på gi denne gruppen en vekst på 16 prosent i fjor.

Eurokrisen la imidlertid en demper på gleden i løpet av andre halvår, men dette påvirker ikke prognosene i negativ retning. Snarere tvert i mot tror Canalys at it-gigantene vil selge stadig mer av sine løsninger fremover.

- It-bransjen har dratt fordel av god omsetning og god resultatvekst i løpet av de siste fem årene. 2009 var et unntak, takket være den globale finanskrisen, men selv etter dette har oppturen vært betydelig innen de fleste bransjesegmenter, sier sjefsanalytiker Alastair Edwards i en uttalelse fra Canalys.

Spår 11 prosent i år

Dermed ligger det duket for yttereligere 11 prosent vekst for it-bransjens giganter i år, tror Canalys. Dette er betraktelig mer enn hva tidligere prognoser har anslått. Forklaringen er å finne i en investeringsvilje som for bransjen ikke ser ut til å avta med det første.

Bedrifter og organisasjoner vil etterspørre kostnadseffektive og skalerbare skyløsninger som gjør datahåndteringen enklere og sikrere, mens forbrukerne vil fortsette å hige etter det siste innen gadgets. Dette er noe av det Canalys tror vil være med på å legge forholdene vel til rette for bransjen fremover.

Opp i skyen

Canalys peker på en rekke områder man mener vil fungere som stimuli for veksten i it-investeringene fremover. Forbrukertilpasset it går mye lenger enn til kun å omfatte Bring Your Own Device-trenden og folks tendens til å ta med seg allverdens pc-er, nettbrett og smarttelefoner på jobb. Måten konsumentene tar for seg og benytter seg av it fremover vil endres dramatisk, spår Canalys – blant annet til å omfatte sosiale medier og andre forbrukerorienterte applikasjoner.

Det andre viktige området Canalys peker ut som et viktig vekstområde fremover er datasentre og cloud computing. Begrensede it-budsjetter og økt behov for skalerbar, on-demand-basert datakraft er noe av det som vil drive veksten i disse selskapene fremover. Behov for raskere implementering av nye applikasjoner og reduserte administrasjonskostnader for it-parken er to andre vekstdrivere innen dette området.

Mobilitet viktigere

Det tredje, sentrale vekstområdet som ligger bak Canalys' vekstprognose for 2012 er området mobilitet. Den kraftige etterspørselen etter smarttelefoner og nettbrett på arbeidsplassene vil gjøre investeringer i mobilitetsløsninger for næringslivet til et prioritert område. Canalys tror morgendagens brukere vil benytte se av minst tre bærbare enheter, alle med en tiltenkt rolle. Dette vil understreke behovet for å tilpasse og tilrettelegge for nye samarbeidsmetoder og for måten informasjon beskyttes på. Eksempler på vekstdrivere innen mobilitetsområdet er oppgraderinger av trådløse nettverk, sikkerhet, administrasjonsløsninger for mobile enheter og virtualiseringsløsninger.