Spår salg av EDB

Spår salg av EDB

Analytikerne tror at EDB Business Partner kan bli solgt til IBM, etter at Telenor delte ut gigantkontrakten til Store Blå.
Telenor eier 52 av EDB Business Partner. Partene bestemte tidlig forrige uke at det var IBM som gikk til sluttforhandlingene om et omfattende strategisk samarbeid hvor IBM blir partner i selskapenes teknologikonsolidering. HP vant ikke frem.

Dette har satt fart i spekulasjonene om at Telenor på sikt vil kvitte seg med sin eierandel i EDB. Seks av syv finansanalytikere Computerworld har vært i kontakt med sier at salg av EDB er sannsynlig på litt sikt.

Klar agenda

-- Dette er ikke umulig. Telenors agenda er nok å la EDB vokse seg sterkt og ved et lempelig tilfelle selge til en interessant spiller, forklarer senior analytiker Nils Molin i IDC Nordic til Computerworld.

Poenget er at EDB er utenfor Telenors kjernevirksomhet samtidig som Telenor også får muligheten til å stikke av med en pen finansiell gevinst ved et eventuelt salg av EDB.

Molin får samtidig støtte av et nær samlet norsk analytikerkorps. En ringerunde Computerworld har foretatt til alle de store meglerhusene viser at det er kun én analytiker som ikke ser for seg at EDB bli solgt.

Likevel pekes det på at dette ligge et godt stykke frem i tid og at EDB bør vokse seg sterke i Norden.

-- Telenor ser at de får størst verdiøkning på EDB ved at EDB får vokse seg sterke på den nordiske markedsplassen først, fortsetter Molin.

Strategisk viktig

Strategisk er IBM en kandidat som kan løfte EDB også utenfor Norges grenser. IBM har ved flere anledninger vist evne og vilje til å kjøpe opp selskaper som drifter bank- og finanstjenester:

-- Husk at EDB allerede er en stor kunde for IBM, og at IBM generelt også har vært fremgangsrike i det nordiske markedet. De har allerede gjort flere store kontrakter i både Sverige, Finland og Danmark. Nå får også Norge en slik kontrakt, sier IDC-analytikeren.

Han viser spesielt til den siste store it-kontrakten i Danmark, hvor IBM kjøpte Mærsk Data og DM Data. Disse leverer blant annet tjenester til Danske Bank og norske Fokus Bank.

-- Tror du at IBM kjøper EDB?

-- Det er ikke så lett å svare på. Men det er en kobling. EDB er sterke på finans i Norge og IBM er sterke på finans i verden, svarer Molin.

Tidlig

I EDB er man ikke spesielt lysten på å snakke om hvem som blir fremtidige eiere, og avkrefter at dette har vært noe tema under de harde forhandlingsrundene:

-- I den biten er det ikke en del av samtalen mellom EDB og IBM. Vi forhandlet om en kontrakt om det vi har sagt. I den sammenheng er ikke dette noe tema som er på agendaen, sier kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum i EDB Business Partner.

Foreløpig har kursen på EDB ligget relativt stabilt. Vanligvis pleier aksjekursen å stige i forkant hvis markedet tror et selskap blir kjøpt opp.

-- Foreløpig er ikke det noe som markedet har fått helt med seg. Kursen på EDB har ikke gått noe. Men Telenor har tidligere sagt at de vil gjøre noe med EDB. Ved å gi kontrakten til IBM og satse på at de også kjøper dem senere, kvitter Telenor seg med aktiviteter utenfor dere kjernekompetanse og kan sikre seg en finansiell gevinst, sier en analytiker.