Spiller alle video-formater

Spiller alle video-formater

Advanced Micro Devices (AMD) har utviklet en prosessor som kan vise MPEG2, MPEG4, WMV9 og DivX uten tidkrevende konvertering.
AMDs nye prosessor Alchemy Au1200 lanseres på Computer Electronics Show (CES) i Las Vegas denne uka. Prosessoren, som bruker lite strøm, skal gjøre bærbare videospillere mer attraktive gjennom å redusere tiden det tar å overføre filmene til spillerne.

De fleste filmer fra digitale videokameraer og filmer som lastes ned fra internett, lagres i MPEG4 eller DivX. Disse formatene gir god bildekvaltitet, men forutsetter konvertering før filmene kan vises på en bærbar spiller. Ved bruk av Microsofts Portable Media Center (PMC) må filene eksempelvis gjøres om til Windows Media Video, en konvertering som tar nesten like lang tid som filmen varer.

Med Alchemy Au1200 kan filmer i MPEG2, MPEG4, WMV9 og DivX spilles av direkte på bærebare videospillere, uten konvertering. Det gjør det blant annet enkelt å ta opp tv-programmer for så å se disse på en spiller med PMC-programvare.

Ifølge Rob Oliver i AMDs Personal Connectivity Solutions Group vil den nye prosessoren også kunne brukes til å konvertere filmer til plassbesparende formater, for dem som ønsker det. Alchemy Au1200 kan i tillegg benyttes til å spille filmer i dvd-kvalitet på store tv-er, forteller Oliver til IDGs nyhetstjeneste. .

Den nye brikken er laget med teknologi lisensiert fra MIPS Technologies. Den kan kjøre med klokkefrekvens på 500 MHz, støtter DDR2-minne (dobbel datarate 2) og forbruker omtrent 500 milliwatt ved vanlig bruk. Mens andre prosessorer for Portable Media Center bruker en separat signalprosessor for å håndtere en del av video-kodingen og dekodinger, er dette bygget inn i Au1200-prosessoren.

AMD håper at prosessoren kan brukes i digital tv-mottakere og andre "video-intensive" produkter. Men siden relativt få applikasjoner er laget for MIPS-arkitekturen, vil AMD neppe klare å selge Au1200 som en generell prosessor til mobiltelefoner og pda-er, sier Insight 64-analytiker Nathan Brookwood ifølge IDGs nyhetstjeneste.