Spiller på menneskelig svakhet

Utspekulerte svindlere utnytter i økende grad menneskelige svakheter for å snyte oss for penger, advarer engelske Clearswift.
De tilysnelatende velmenende svindlerne spiller på sine ofres svakhet og skjebne, og tilbyr blant annet piller og forskjellige kurer gjennom email og mistenksomme vedlegg. Denne form for velmenende bløff utgjør ifølge sikkerhetsanalytikere, nesten 50 prosent av svindling over nett og vil være den største sikkerhetsrisikoen på internett de neste ti årene.

Tilby Rolex

Det engelske sikkerhetsfirmaet Clearswift, har analyserte 19.000 søppel email og funnet ut at en økende andel er ute etter å svindle folk ved å spille på svakheter ved deres personlighet.

Blant flere utspekulerte triks for å lure brukere til å oppgi sine online bankdetaljer, har blant annet vært å tilby den siste Rolex-klokken til en billig penge. Andre måter å svindle til seg oppmerksomhet, har vært å etterligne websider til velkjente banker.

Vanskelige å gjennomskue

Gjennom bruk av veldesignede og forsiktig skrevet beskjeder, forsøker svindlere å overtale uvitne personer til å klikke på en link eller åpne et vedlagt dokument. Enkelte e-poster ber om kontodetaljer allerede på subjektlinjen. Disse typer email er lett å gjennomskue, mens andre lurer mottaker trillrundt . Flere som har latt seg lure, har funnet ut at et eneste galt klikk åpner døren for mer søppel og virus.

Ifølge teknisk direktør i Clearswift, Alyn Hockey, vinner spammerne på å gripe fatt i menneskers svake punkter og følgelig lure dem trill rundt.

--Svindlernes suksess er foreløpig uteblivende, men ettersom dette er triks som stadig går igjen og sannsynligvis bare vil øke i omfang, bør organisasjoner i økende grad belage seg på robuste løsninger for å sile ut søppelet, sier Hockey.

Vær obs

Med den kommende julesesongen like rundt hjørnet, oppfordrer online sikkerhetseksperter internettbrukere til å være ekstra varsomme, både med e-post og mistenksomme vedlegg.

Analysegruppa Gartner har tidligere denne måneden hevdet at å utnytte godtroende personer vil bli det største sikkerhetsproblem organisasjoner ville møte på over de neste ti årene.