Springbrett til sikkerhet

Sikkerhetsteknologiene som Microsoft skal innføre har kodenavnet Springboard og er hentet fra Longhorn-prosjektet.
"Longhorn" er navnet på prosjektet som skal bli neste versjon av Windows. Nylig sa Bill Gates at det neppe vil bli lansert før i 2006. Det nye operativsystemet skal blant annet være betydelig sikrere bygget opp enn dagens Windows XP. Toppsjef Steve Ballmer slo forleden på stortrommen med nye sikkerhetsinitiativer fra Microsoft.

Tiltakene han beskriver er: Bedre systemer for patching og oppdateringer, bedre opplæring av brukere og utviklere og bedre teknologier for å beskytte systemene. Fra forskjellige kilder rundt om på weben kommer det informasjon som tegner et mer konkret bilde av hva det siste innebærer.

Fra Longhorn

Ifølge Paul Thurott i Windows & Net Magazine har de nye sikkerhetsteknologiene kodenavnet "Springboard" og er hentet fra prosjektet rundt neste versjon Windows. De skal bygges inn i neste oppgradering av Windows XP; Serive Pack 2 (SP2). Denne er allerede ute i betatest uten noen av Springboard-tilleggene.

Blant de nye tiltakene er en forbedret brannmur. Dagens Internet Connection Firewall overvåker og beskytter bare innkommende trafikk og er standard slått av. Ifølge Thurott vil den bli tilført funksjonalitet tilsvarende Microsofts Internet Security & Acceleration Server, en brannmur- og cache-løsning for bedriftsmarkedet.

Kanskje før

Andre er en ny versjon av Windows Update, som skal håndtere patching og tetting av sikkerhetshull på en enklere og mer oversiktlig måte. For å sikre mot "uoppdagete hull" forårsaket av "buffer overruns", skal Springboard også omfatte ny kode for minnehåndtering.

Microsoft er ganske runde på når SP2 for Windows XP og SP1 for Windows Server 2003 skal komme; første halvår neste år. Men det ryktes fra flere kilder at i alle fall XP-oppdateringen skal være såpass fremskreden at den kanskje kan bli tilgjengelig allerde i desember.

Men det vil i så fall kun være hvis betatestingen går på skinner. I så måte kan vi stole på "Trustworhty Computing" - Microsoft har over hode ikke råd til å "drite seg ut" ved å sende ut en sikkerhetsoppdatering med feil eller som knekkes av crackere.