SSD på opptil 1 terabyte

SSD på opptil 1 terabyte

OCZ lover høy ytelse og lang levetid med "egen" SSD-kontroller.

Da SSD-er for alvor kom inn på markedet i 2009, satset mange produsenter på kontrollerteknologi fra selskapet Indilinx. Dette selskapet ble senere oppkjøpt av OCZ, som fra før var Indilinx' største kunde.

I ettertid har OCZ i hovedsak basert seg på kontrollere fra Sandforce, men gjennom den nye Octane-serien tar OCZ igjen i bruk Indilinx-kontroller for SSD-er rettet mot vanlige pc-er.

Octane benytter Indilinx' Everst-kontroller og vil leveres med kapasitet på 128, 256, 512 og 1024 gigabyte. Med andre ord opptil én terabyte.

Det vil leveres to Octane-serier - Octane og Octane-S2. Førstnevnte støtter 6 Gbps Serial ATA, mens S2-modellen støtter 3 Gbps Serial ATA. Hastigheten for større sekvensielle operasjoner er oppgitt til 560/400 megabyte per sekund (les/skriv) for Octane og 275/265 megabyte per sekund for Octane-S2. For 4K leseoperasjoner oppgir OCZ at de to SSD-modellene skal klare henholdsvis 45 000 og 30 000 operasjoner per sekund.

Octane-2S-modellen vil trolig være en del rimeligere enn modellen med 6 Gbps-støtte. Samtidig vil den gi omtrent samme ytelse for dem med pc uten 6 Gbps Serial ATA.

LES OGSÅ:

SSD-stabilitetsproblem løst?

Lav aksesstid

Aksesstiden er oppgitt til 0,06 ms for leseoperasjoner og 0,09 ms for skriveoperasjoner, hvilket ifølge OCZ er det laveste på markedet i dag. Lav aksesstid for SSD-er er det som har størst betydning for ytelsesforbedringen man har sett opp i mot tradisjonelle harddisker.

Om ytterligere forbedringer her vil gi praktiske forskjeller gjenstår å se.

Det er støtte for kommandøkøsortering (Native Command Queuing) på opptil 32 steg, men SSD-ene skal være optimalisert for kø på 1-3 operasjoner. Flere produsenter har tidligere satt fokus på ytelsen når svært mange operasjoner har støtt i kø, men slik SSD-ene benyttes i en vanlig pc, har så lang kødybde vært lite relevant.

SSD-en støtter Trim for å opprettholde ytelsen etter hvert som minnecellene har vært i bruk. OCZ oppgir i sin pressemelding ingen informasjon knyttet til "Garbage collection", hvilket er av betydning for systemer uten Trim-støtte - for eksempel hvis SSD-ene skal benyttes i RAID på mange kontrollere, under eldre operativsystemer eller under Mac OS X.

Når det gjelder levetid for minneceller, i forhold til hvor mange ganger en celle kan overskrives før den ikke kan benyttes lengre, oppgir OCZ en betydelig forbedring kontra eksisterende modeller fra selskapet.

Det er støtte for kryptering (AES) i kontrolleren, hvilket innebærer at man skal kunne ha full diskkryptering uten tap av ytelse.

128 gigabyte-versjonene av Octane og Octane-S2 er de første som vil bli tilgjengelig. Leveringene er forventet til å starte i november.

LES OGSÅ:

TEST: Patriot Wildfire: Rask og lever lengre?