Startpakke for bio-forskning

Startpakke for bio-forskning

Sun lanserer en enklere og rimeligere datamaskin-klynge skreddersydd for bioteknologisk forskning.
Sun Fire Starter Cluster for Bioinformatics består av forhåndskonfigurert maskin- og programvare rettet mot mindre laboratorier, klinisk forskning og enkeltstående avdelinger i større organisasjoner.

Den nye løsningen består av fire node med tilsammen åtte prosessorer (seks cpu-er pluss to styringsprosessorer) og er i realiteten en nedskalert versjon av en tilsvarende 32-noders løsning som ble lansert i fjor. Den nye start-klyngen kommer i et 19-tommers skap på hjul og skal kunne rulles rett på plass under en laboratoriebenk.

Systemet som legges ut til salg nå består ifølge tidskriftet Bio-IT World av Intel Xeon-prosessorer og Linux. Til sommeren kommer en variant basert på AMD Opteron-prosessor og Suns eget Solaris operativsystem.

Forhåndsinstallert er også programvare Message Passing Interface (MPI), Suns N1 Grid Engine-programvare for administrasjon av klynger og Incogens Visual Integrated Bioinformatics Environment (VIBE). VIBE er programvare som brukes av forskere til å lage og kjøre analyser av biologiske data. Etterhvert kommer klyngen til å bli levert med en såkalt BioBox-cd som består av åpen kildekode bioinformatiske algoritmer optimalisert for Linux og Solaris.

I USA ligger startprisen for Fire Starter Cluster for Bioinformatics under 150.000 kroner.

Suns lansering skjer i forbindelse med IDG-konferansen Bio-IT World i Boston denne uka.