Startskudd eller nakkeskudd

Startskudd eller nakkeskudd

Google skal på børs. Det er spennende for finansieringsfirmaene. Det er enda mer spennende for it-industrien.
I forbindelse med børsnoteringen av Google utstedes det nye aksjer. En rekke ansatte blir millionærer. De to gründerne Larry Page og Sergey Brin blir milliardærer.

Når det hele skjer er usikkert, men en gang til høsten vil hele it-industrien vite hvilken interesse Google skaper. Børsintroduksjonen er den mest etterlengtede på år. Alle håper på ny finansiering til it-industrien.

For at ikke finansforetak skal tjene gode penger på kjøp og salg i løpet av de første dagene etter børsintroduksjon, skal aksjene auksjoneres. Håpet er at både små og store investorer skal få ta del på likefot.

Det er lenge siden kapitalen satt løst. Amerikanske såkornfond vet at ni av ti foretak feiler. Det gjelder å finne det tiende. Google er et slikt tilfelle. Spørsmålet er om det er et engangstilfelle.

Flere og flere forstår at Google er spennende. Googles søkemotor finner det som er verdt å finne. Å komme på første side er viktig for mange potensielle leverandører. Over 65 millioner mennesker bruker tjenesten hver måned. Også norske Fast er god, men bedriften er knapt kjent utenfor Norge.

Google tjener gode penger til tross for at firmaet bare er seks år. Allerede i 2001 var det overskudd, siden har det bare vokst. Ikke bare inntjeningen, også omsetningen. I fjor var det 962 millioner dollar. I år anslås det 1,5 milliarder.

Det er annonser som skaper omsetningen, først og fremst fra auksjonsstedet Ebay og handelshuset Amazon.com. Det antas at Ebay vil bruke mer enn 100 millioner dollar på Google i år.

Google tjener pengene på lisensiering av søkemotoren og lenker til annonsører med tilknytning til brukernes søkeord. 40 cent koster det å vise annonsen sin etter at brukeren har klikket. En kontaktpris på 2,8 kroner er bra betalt.

Å søke på nettet har fått det nye synonyme verbet "google", på samme måte som xerox betyr å kopiere og hoover å støvsuge på amerikansk. Det har fått Microsoft og Yahoo til å investere i søketeknologi.

Det er ikke gitt at Google vil forbli best. Det gjelder ikke bare å ha det beste produktet. Det gjelder å ha den mest brukervennlige tjenesten og det beste forholdet til sine samarbeidspartnere. Andre konkurrenter kan klare det på sikt.

Førstemann er ikke nødvendigvis vinneren. I så fall hadde Xerox vært verdens største it-firma på grunn av utviklingen av det grafiske brukermiljøet. Vi klarer oss ikke uten.

Hva vi klarer oss uten, er portaler for å finne frem på nettet. Generelle portaler som Sol, skal ha mye å friste med for å overleve. Sol og alle dens konkurrenter må gjennomgå sin forretningsidé på nytt.

Det er spennende med en portal, men da må den reflektere interessene til brukeren. Portaler er først og fremst et verktøy for bedrifter for å forenkle tilgangen til sine forretningsprosesser og sitt informasjonsbehov overfor ansatte og partnere.

Håpet er at interessen for Google skal smitte over på andre it-virksomheter. En rekke trenger innsprøyting av kapital for å sette nye ideer ut i livet. Fast kan trenge å få fotfeste i USA, men søkemotoren må ikke bare være raskest, svaret må også være relevant.

For fortsatt er bedre tider mest av alt noe vi håper på. Mange it-virksomheter har redusert sine kostnader, men det skaper ikke vekst. Gartner snakker nå om oppgang i 2007.

I mellomtiden skjer det en restrukturering. Sammenslåinger og konkurser kommer til å prege utviklingen, hvis ikke Google er startskuddet på en fornyet investeringsvilje.

Omsetningen til en rekke av it-virksomhetene holdes oppe av konsolidering. Løsninger besluttet på for spinkelt grunnlag, blir erstattet av sentraliserte alternativer. Det er driftskostnadene som tynger. Å sette ut oppgaver er derfor mer og mer et alternativ.

Men konsolidering kan ikke pågå i det uendelige. Blir ikke Google startskuddet på en ny it-giv, kommer frustrasjon til å medvirke til nakkeskudd på en rekke kjente it-virksomheter slik det skjedde etter børskrisen i 1987. Håpet er at det ikke gjelder Fast.