Gir Apple skylden for svakt pc-salg

Gir Apple skylden for svakt pc-salg

Pc-salget faller. Analytikerne skylder på iPad.

Det globale salget av servere, lagrings- og nettverksutstyr vokste med et tosifret prosenttall i forrige kvartal, mens pc-salget til forbrukermarkedet viste negativ vekst for både Dell og HP, skriver IDG News.

HP skuffet stort med svake kvartalstall tirsdag, men salget av maskinvare til bedrifter steg med 22 prosent sammenlignet med samme kvartal for et år siden. I forrige uke sa Dell at selskapets omsetning i bedriftsmarkedet hadde økt med 12 prosent. Forrige måned la bedriftsfokuserte IBM frem tall som viste at inntektene fra maskinvare hadde økt med 21 prosent.

Nedgang i forbrukermarkedet

Men jubelen over økningen i maskinvaresalg dempes av redusert handel i forbrukermarkedet. Det nevneverdige unntaket er Apple, som i forrige måned kunne rapportere en inntektsøkning på 71 prosent, delvis grunnet salg av 7,3 millioner iPad-er i siste kvartal.

HPs salg av såkalte personlige systemer, som inkluderer salg av pc-er til forbrukere og bedrifter, falt med én prosent totalt, tross 11 prosent økning i pc-salg til bedrifter. Dells salg til forbrukersegmentet har falt med åtte prosent på årsbasis.

Analytikere ser flere krefter i spill som påvirker HP og Dells salg av pc-er til forbrukere.

Apple og/eller økonomien?

Den nybakte HP-sjefen Leo Apotheker skylder på den svake makroøkonomien når han skal forklare det fallende pc-salget i forbrukermarkedet.

Andre analytikere legger mer av skylden på Apple:

- Det faktiske salget av iPad har tatt en imponerende bit av markedet for forbruker-pc-er, sier analytiker Rob Enderle hos Enderle Group.

- Etterspørselen etter bærbare pc-er siles vekk og går i stedet til iPad og lignende ting, mener Forrester-analytiker Andrew Bartles.

Analyseselskapet IDC mener årsaken er sammensatt. Nedgangen i det globale pc-markedet i fjerde kvartal 2010 skyldes hovedsakelig den økonomiske situasjonen, samt ulike typer nettbrett, heter det.

Pc-markedet globalt opplevde en beskjeden økning på bare 2,7 prosent år for år i siste kvartal.

Les om:

Stasjonær Pc