TEST: Acer Aspire 7600U - Lekker alt-i-ett-pc

27-tommer med stilig design og berøringsskjerm

Publisert Sist oppdatert

Alt-i-ett-pc-er er en aktuell løsning for dem som ønsker stor skjerm og høyere ytelse enn hva man får med bærbare pc-er, samtidig som det er plassbesparende og mer elegant enn vanlige stasjonære pc-er.

Acer Aspire 7600U er en av de mer påkostede modellene i dette segmentet. Og maskinen kan sådan også sies å gå inn i Acers nyere profil, hvor man skal satse på litt mer påkostede produkter.

Selv om man gjerne ser at pc-er av denne typen skal kunne benyttes både i bedrifts- og konsumentmarkedet, blir 7600U en mer rendyrket konsumentmodell. Men med det sagt er det ikke all som har behov for spesialitetene som mer bedriftsrettede modeller kan tilby i henhold til sikkerhetsfunksjoner og administrasjon – til en del typer bruk i større bedrifter og i mange mindre bedrifter vil dette uansett ikke være funksjonalitet som benyttes.

LES OGSÅ:

Bærbar alt-i-ett fra Acer

 

Rimeligere skjerm

Blant annet Dell og Apple har på sine 27-tommere 2560 x 1440-oppløsning – en oppløsning som gir en svært klart bilde og et stort arbeidsområde. Vi ser ellers at vanlige 27-tommers skjermer, selv med pris ned mot 4000 kroner, nå har denne skjermoppløsningen. Derfor er det noe overraskende at Acer-en har 1920x1080-oppløsning – den samme oppløsningen vi i dag ser på mange ultrabærbare pc-er med omtrent en fjerdedel av skjermarealet, samt er vanlig på rimelige vanlige skjermer på 21-24 tommer.

Innsynsvinklene for skjermen er for så vidt gode og berøringsegenskapene er det ikke noe å utsette på. I likhet med det meste av pc-er ellers rettet mot konsumentmarkedet i dette segmentet - og modeller generelt med berøringsskjerm - har pc-en en blank skjermoverflate som gir mye refleksjoner. Til mye vanlig applikasjonsbruk fungerer det for så vidt ok, men i en del lysmiljøer vil det nok kunne oppleves som relativt forstyrrende. Fargekorrektheten er heller ikke så god som det vi har sett på 27-tommers-modeller modeller som hos Apple og Dell.

På toppen av skjermen finner man høyttalerne. Lyd du får servert er dårligere enn hos Apple og Dell – ikke bare er den «tam», men vi kunne også høre ganske tydelige forvrenginger på lave frekvenser – eller at lave frekvenser skaper vibrasjoner i delene rundt høyttalerne, som igjen er hørbare.

 

Berøringsmessig fungerer skjermen godt, og det er støtte for opptil ti fingre på skjermen samtidig. For en del typer berøringsbruk er det kjekt at skjermen kan legges såpass mye bakover. Skjermfoten blir sånn sett praktisk, selv om den ellers gir begrensede innstillingsmuligheter – blant annet kan man ikke stille høyden noe mer opp. Acer leverer imidlertid VESA-adapter med skjermen, slik at den også kan monteres på skjermarm eller veggfeste.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook U500VZ - Kraftig, elegant og lett

 

Middels ytelse

Per i dag leverer Acer 7600U med ett prosessoralternativ – Core i5-3210M på 2,5 GHz. Dette er fra i5-serien som man normalt sett finner mellomsegmentet av vanlige bærbare pc-er. Sammenlignet med Core i5-modellene som Dell benytter i deres XPS One 27" og Apple bruker i iMac 27" - dette pc-er som ikke er så forskjellig prismessig - har den Acer benytter halvparten av kjernene og lavere klokkefrekvens.

Sammenlignet med i5-modellene fra Dell og Apple har den i Acer-en halvparten av kjernene og lavere klokkefrekvens. Med andre ord, på oppgaver som krever en del av prosessoren vil Acer-en være betydelig tregere. Med det sagt er det en prosessor som gir kurant ytelse for vanlige kontorapplikasjoner.

Ser man på «tallknusingsoppgaver» som for eksempel videoenkoding, blir Dell XPS One 27" med Core i7-prosessor - og omtrent samme pris - tre ganger så raskt som Acer 7600U. Et resultat av at man både har flere og raskere kjerner.

Grafikkprosessoren er Nvidias GeForce GT640M. Det er en løsning som 3D-messig er klart bedre med enn grafikkprosessoren man finner integrert i Intels prosessorer, samt at den gir akselerasjonsstøtte i en del applikasjoner – som for eksempel Photoshop.

En spesielt rask grafikkprosessor er det imidlertid ikke. For nyere spill blir det ganske begrenset hvilke kvalitetsinnstillinger man kan velge – da også sett opp imot at Acer ikke har utstyrt pc-en med spesielt kraftig prosessor heller. Sett slik kan man si at grafikkprosessoren for så vidt står i stil med prosessoren – hadde man benyttet en raskere grafikkprosessor, ville prosessoren uansett kunne vært flaskehalsen.

 

For lagring har pc-en en 1 terabyte harddisk kombinert med en 32 gigabyte SSD som fungerer som hurtigbuffer. De mest brukte filene lagres på SSD-en. Kapasiteten på bufferne blir liten, sammenlignet med de 128 gigabytene iMac kan leveres med hvis man velger en modell med «Fusion Drive», men så er da også prisen en helt annen. SSD-en på 32 gigabyte kan byttes ut med en større vanlig SSD.

Ytelsesmessig fungerer pc-en for så vidt godt på dette området – og man skal huske at det tar litt tid før pc-en har optimalisert dette i henhold til ditt bruksmønster.

8 gigabyte minne er standard og også oppgitt til det maksimale pc-en støtter. Optisk stasjon er også på plass, og det med mulighet til å lese Blu-ray.

LES OGSÅ:

Alt-i-ett-maskin med Android

 

Tilkoblinger

Pc-en leveres med et for så vidt godt trådløst tastatur, mens musen er mer gjennomsnittlig. Rent designmessig står musen godt til pc-en. Mus og tastatur har en mottaker som tar én av de fire USB 2.0-portene bak på pc-en. I tillegg har pc-en to USB 3.0-porter.

Bak på pc-en finner man ellers tre HDMI-porter. To av disse er HDMI-innganger, slik at man kan bruke pc-en som skjerm/tv for andre enheter.

For kommunikasjon har man Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0 og wlan med støtte for 802.11n. Det er for wlan kun støtte for 2,4 GHz-frekvensbåndet. For en pc i denne prisklassen hadde vi helst sett at det også var støtte for 5 GHz. Ytelsen for wlan er forøvrig bare middels god.

 

LES OGSÅ:

GUIDE: Stue-pc det beste?

 

Konklusjon

Acer Aspire U7600 har sine svakheter opp i mot en del andre 27-tommers alt-i-ett-pc-er på markedet i samme prisklasse. Problemet blir rett og slett prisen, som er på nesten 15 000 kroner. Da hadde vi nok heller gått for pc-er som Apple iMac 27" eller Dell XPS One 27".

For prisen Acer 7600U har i dag, hadde vi forventet både bedre skjerm og bedre ytelse. En dårlig pc er det egentlig ikke. Med et kraftig kutt i prisen kan den bli et godt kjøp.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio T: Rimelig med berøringsskjerm