TEST: Dell P2714T - Kladd i vei på den stasjonære

Touch på pc er litt småtøft, men er det egentlig nyttig?

Publisert Sist oppdatert

De aller, aller fleste har etter hvert god kjennskap til berøringsskjermer. Du finner dem i alt fra minibanker, biler og kjøleskap til spillmaskiner og billettautomater. Der vi bruker dem aller mest er nok likevel i nettbrett og smarttelefoner. Og i den slags dingser fungerer det ypperlig med en trykkfølsom skjerm.

Med Windows 8 la Microsoft opp til at operativsystemet enkelt skal kunne brukes på enheter med berøringsskjerm, være seg det er nettbrett, bærbare eller stasjonære pc-er. Mens det fungerer flott å kladde på skjermen på et nettbrett, og sånn halvgreit å kladde på skjermen på en bærbar pc, er det litt mer så som så på en stasjonær pc med skjerm.

Det har imidlertid ikke hindret en rekke produsenter fra å lansere både alt-i-ett-pc-er og frittstående pc-skjermer med trykkfølsomhet de siste åra. Vi har tidligere testet begge deler, og hver gang tenkt som så at "jo, det er jo litt tøft, men så utrolig ubehagelig og tungvint da".

Og dermed har du nok kanskje en liten ide om dommen når vi denne gangen har testet Dells 27-tommers berøringsskjerm, Dell P2714T, med 10 punkters trykkfølsomhet.

Stram og stilig

Dell har valgt en relativt ren og pen design. Det ser ikke kjempespennende ut, men er stilrent og småstilig. Rundt selve skjermflaten er det en relativt tykk, sort ramme med avrundede hjørner. Overflaten er i glass og er glatt og fin å dra fingrene over. Den blanke overflaten gjør også at farger virker litt mer spenstige enn på en skjerm med matt overflate, men også at en kan oppleve mer refleksjoner i skjermen i lyse omgivelser. Foten er av det stilig slaget - bred, lav og i børstet metall.

Ved siden av å holde skjermen i oppreist stilling, gjør foten det også mulig å legge skjermen godt bakover. Lagt helt tilbake blir skjermen langt mer behagelig å fingre på, men også noe mer knotete å bruke til noe direkte nyttig. Det fungerer for eksempel fint til spilling av spill som Angry Birds og Fruit Ninja, og til ting som litt bildeflikking og tegning. Moro for ungene kanskje? Direkte nyttig er det imidlertid fortsatt ikke. Ikke minst er det slitsomt og lite effektivt å trykke på skjermen, og gjør du det nok er det stor fare for at du utvikler en eller annen form for belastningsskade.

Både foten og skjermen er altså stilige, og førstnevnte kan altså gjøre litt mer enn å bare holde skjermen oppreist. Dessverre stopper det der. For her har du i praksis ingen muligheter for å justere skjermen slik at den blir noe mer ergonomisk riktig. Skal du sitte mye foran skjermen, bør du ha mulighet til å justere både høyde og vinkel, det har du ikke her - og skjermen står veldig lavt på skrivebordet. Det er altså dårlig ergonomi både å se på skjermen og å bruke berøringsbiten av den.

 

Bak på skjermen finner du rikelig med tilkoblingsmuligheter, og du kan koble til via HDMI, DisplayPort og til og med VGA. Strøm får skjermen via en omformer som ser ut som en vanlig lader til en bærbar pc. Med strøm og bildesignal på plass er skjermen klar til å vise bilde. Ønsker du å kunne tafse på skjermen i tillegg, må du også koble til en USB 3.0-kabel. Ved siden av å sende signalene fra det trykkfølsomme panelet til pc-en, gir den også signal til en fire porters USB 3.0-hub. Du har to porter på siden og to bak. Det kan vi virkelig like.

Stor, men liten

Som med så mange andre ting, mobiler, biler, den gjennomsnittlige omkretsen på folk flest, har også skjermer blitt stadig større i årenes løp. For 10 år siden var det stas med en skjerm på 20 tommer, og helt rått med 24 tommer. I dag er 24 tommer standarden, og det er heller litt småstas med en skjerm på 27 tommer. Vi har testet en rekke 27-tommere de siste årene, både billige og dyre, og for det meste kost oss med skarpt bilde og høy oppløsning.

Det er imidlertid ikke alle 27-tommere som byr på størrelsens største fordel, nemlig litt ekstra høy oppløsning og mer arbeidsflate på Windows-skrivebordet. Dell P2714T er en av de etter hvert ganske mange skjermene som tar mye plass på det faktiske skrivebordet ditt, uten å gi ekstra plass på skrivebordet ditt i Windows. Oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler, altså det vi normalt er vant til fra skjermer på 24 tommer, eller fra middels gode eller bedre bærbare pc-er med 15-tommers skjerm eller mer - eller fra svært mange, nyere nettbrett og mobiltelefoner.

Den "lave" oppløsningen kan for så vidt ha både fordeler og ulemper. For noen vil det være fint å ha lav oppløsning på større skjermer. Da blir nemlig ikoner og tekst gjerne litt ekstra stort. Kjekt om du for eksempel ser dårlig. En annen fordel er at det er noe lettere å treffe ikoner, fliser og knapper når alt er større på skjermen. Den viktigste ulempen er på sin side at bildet fremstår som mindre skarpt og mer kornete enn på en mindre skjerm med samme oppløsning, eller på en like stor skjerm med høyere oppløsning.

Trenger du egentlig touch?

Rent utover noe lav oppløsning og litt kornete bilde er bildekvaliteten relativt god. Dell har valgt et IPS-panel til P2714T, noe som gir meget god innsynsvinkel og relativt god fargegjengivelse. Skjermen er omtrent på nivå med vanlige 27-tommers IPS-skjermer til rundt 4 000 kroner, men disse har altså høyere oppløsning - og du slipper berøringsteknologi.

Vi var innledningsvis inne på ulempene med berøringsskjerm til stasjonær pc, som at det fort blir slitsomt og at behovet i de fleste tilfeller er relativt lite. De samme ankepunktene gjelder for så vidt for Dell P2714T. Et annet element er så klart at berøringsteknologien trekker prisen ganske kraftig opp. For omtrent samme pris som man må ut med for P2714T kan man få en god 27-tommer med høyere oppløsning og vel så god bildekvalitet. Og det kan nok for de fleste være vel så nyttig som en skjerm man kladder på en sjelden gang i blant.

Det er ikke dermed sagt at skjermer som dette ikke har livets rett. Det har de for så vidt i visse sammenhenger. Hjemmebruk mener vi ikke er en av disse. På skoler, biblioteker eller i resepsjonen i en bedrift, med tilpassede apper eller grensesnitt, kan det nok ha litt mer for seg.

Konklusjon

Det kan være vi fremstår som litt trege og bakstreverske når vi mener at berøringsteknologi ikke nødvendigvis er Alfa og Omega i en hver sammenheng. Det får så være. Vi liker nettbrett og telefoner hvor vi kan kladde rett på skjermen, og en gang i blant kan det til og med ha noe for seg på bærbare pc-er. På en stasjonær derimot ser vi enn så lenge lite behov til daglig bruk. Det er rett og slett bare slitsomt og lite effektivt.

Det er en del år siden vi, etter å ha testet en HP-pc med trykkskjerm, kom på begrepet "skjermskulder". Med stadig mer flikking på skjermer vil nok ikke det problemet bli mindre, og har du planer om å bruke Dell P2714T til stort annet enn å glo på, vil du nok fort merke nøyaktig hva "skjermskulder" er.