TEST: HP Pavilion HPE h9-1030sc Phoenix - Heftig pc i liten kasse

HP leverer en barsk og hissig pc til overkommelig pris.

Publisert Sist oppdatert

Kraftige spill-pc-er er gjerne ikke det første vi tenker på når vi hører navnet HP. Selskapet har et stort utvalg av både stasjonære og bærbare pc-er, men de er sjelden myntet på de mest kresne brukerne, som for eksempel spillinteresserte.

Derfor ble vi gledelig overrasket da HP spurte om vi ville teste selskapets nyeste råskinn. HP Pavilion HPE h9-1030sc Phoenix er en tøff pc med de riktige delene innabords.

Før vi fikk pc-en i hus, tok vi en titt på spesifikasjonene og på pc-en i seg selv på selskapets hjemmeside, og ventet å få et stort beist av en pc på døra. Sånn gikk det ikke.

Vi fikk pc-en levert, men i en langt mindre eske enn forventet. Vi hadde nemlig ikke sett at h9 Phoenix er bygd inn i et mikrotårn. Det er fortsatt tøft, men plassert sammen med de andre pc-ene våre, så det ikke fullt så skremmende ut som på bildene.

Snadder innvendig

Prosessoren er en Intel Core i7 2600 på 3,4 gigahertz, som automatisk kan klokke seg videre opp ved behov. Denne er plassert på et hovedkort med Intel H67 Express-brikkesett, og kombinert med 16 gigabyte minne. Dermed er det duket for god ytelse til det meste du kan finne på å bruke den til av programmer.

For de spillinteresserte, og mye kan tyde på at det er dem denne pc-en er tiltenkt, kan det være vel så interessant å se at HP h9 Phoenix ellers er utstyrt med et Geforce GTX 580 grafikkort, noe av det hissigste Nvidia leverer.

TEST:

Asus G74Sx - Oppgradert beist fra Asus

Med så pass heftige spesifikasjoner var det litt kjedelig at maskinen ikke var utstyrt med SSD, kun med harddisker, en på 1 terabyte og en på 2 terabyte. Det gir riktignok bra med lagringsplass, men kan ikke måle seg med SSD ytelsesmessig.

Med tanke på prisene på harddisker om dagen kunne man kommet vel så billig ut av det med en grei SSD, som med en stor harddisk. SSD er forbeholdt en noe dyrere versjon av maskinen, kalt 1060sc. Dette er noen eventuelt lett kan oppgradere selv i ettertid, om man skulle ønske det. Pc-en er utstyrt med både Blu-ray-spiller og USB 3.0.

Det er barske detaljer og lys hele veien. Bare ikke la deg lure at beats audio-logoen, den er nemlig bare rør. (Foto: Kjetil Aakvik Gogstad)

Et av punktene HP liker å trekke frem når de snakker om de litt mer avanserte og dyre konsument-pc-ene de har å by på, er Beats Audio. Dette er en lydløsning vi har sett også på flere av selskapets bærbare pc-er, og som visstnok skal gi ekstra god lyd.

Vår erfaring er imidlertid at det mest bare er et navn og litt mer fancy programvare. Med våre kraftige spillhodetelefoner kobler til lydkortet, ble vi i alle fall ikke videre imponert. Lydekvaliteten er omtrent på nivå med det vi er vant til fra andre integrerte lydkontrollere. Det fungerer greit, men ønsker du det lille ekstra kan det være lurt å investere i et godt lydkort ved siden av.

For å gjøre livet litt enklere for brukerne, har HP valgt å utstyre h9 Phoenix med støtte for trådløst nettverk. Dermed trenger man ikke strekke nettverkskabler for å få kontakt med omverdenen.

Ytelse i lange baner

For å teste applikasjonsytelsen kjørte vi PCMark Vantage, hvor vi har en rekke tidligere resultater å sammenligne med, samt det nyere PCMark 7. HP h9 Phoenix var den første stasjonære pc-en vi har kjørt sistnevnte på, så der har vi enn så lenge ikke stort å sammenligne med.

De forskjellige testene i PCMark simulerer forskjellige typer bruk, og gir en god indikasjon på hva du kan forvente deg av ytelse i forskjellige programmer.

TEST:

CM Storm Sentinel Z3RO-G - Rimelig og avansert

Sluttresultatet i PCMark Vantage endte på 11 300 poeng. Det er rundt halvparten så mye som de beste målingene vi har gjort. Det er imidlertid verdt å merke seg av HP Phoenix ligger omtrent på høyde med kraftigste pc-ene vi har testet tidligere på de fleste punktene.

Det er imidlertid et punkt den taper kraftig på, og det er harddiskytelse. Grunnen til det er at flere av de stasjonære pc-ene vi har testet det siste året har vært utstyrt med enten SSD eller hybriddisk, som gjør svært kraftig utslag på PCMark-testene – uten at det nødvendigvis gjør like stor forskjell i praktisk bruk som tallene gir inntrykk av.

Våre målinger viser uansett at at Phoenix H9 uten problemer skal takle det meste du kan finne på å kaste på den av programmer. Her har du rikelig med ytelse til både enklere og tunge jobber, samt til dagligdags bruk.