TEST: Komplett Extreme - GTX580 Edition - Nytt spillråskinn fra Komplett

Noen ganger er det ekstra kjedelig å måtte levere fra seg produkter etter test. Kompletts spill-pc med to Nvidia Geforce GTX580 kunne vi gjerne beholdt.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer tok vi en titt på Kompletts absolutt villeste spill-pc, et tungt og stort beist av en stasjonær pc. Den gang var vi imponert over den svært gode ytelsen, men støynivået og varmeutviklingen de to Geforce GTX 480-kortene resulterte i, gjorde at vi hadde våre reservasjoner.

Denne gangen har vi tatt for oss en oppgradert versjon av modellen vi testet den gangen. Innmaten er mye den samme, mens kabinettet er byttet til mastodonten Cooler Master HAF X. Kabinettet har jevnt over gode termiske egenskaper, med både perforerte områder og flust med vifter som både suger luft inn og blåse den ut. Det er ingen ulempe når man ser hva som befinner seg inne i kabinettet.

TEST:

Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition - Superhett spillbeist

Komplett Extreme - GTX580 Edition leveres i standardutgaven med et Geforce GTX 580-basert grafikkort, men vi har testet med to slike kort. Det gir en god del bedre ytelse, samtidig som støynivået og varmeutviklingen er noe høyere.

Intel Extreme inside

Ved siden av de to svært så sinte grafikkortene var vår test-pc utstyrt med Intels kraftigste Core i7-prosessor, en 980X med seks kjerner og klokkefrekvens på 3,33 gigahertz. Stort kraftigere saker skal det godt gjøres å få tak i, men det drar selvsagt prisen et godt stykke opp. De fleste vil nok kunne klare seg fint med en Core i7 med fire kjerner, og samtidig spare over 3 000 kroner. Ikke dermed sagt at det ikke er moro med det heftigste av det heftige.

Maskinen var ellers utstyrt med 6 gigabyte raskt DDR3-minne, en Intel X25-M ssd på 80 gigabyte, en Western Digital Green-harddisk på 1 terabyte og et Creative X-Fi-lydkort. Kjølingen av prosessoren ble tatt hånd om av væskebasert kjøler fra Coolit. Det gir noe bedre kjøleeffekt enn med vanlige luftkjølere, og også noe lavere støynivå. Akkurat det med å spare inn på støy har nok ikke all verdens for seg, all den tid grafikkortene overdøver resten av pc-en uten å anstrenge seg stort.

Med en ssd til system, programmer og spill øker man ytelsen ganske betraktelig, sammenlignet med det man ville oppnådd med en tradisjonell harddisk. Intels X25-M er også kjent som en svært kapabel ssd, selv om det i dag er enda bedre alternativer å få. Vi hadde imidlertid gjerne sett at ssd-en var noe større. Vi erfarte nemlig at 80 gigabyte ble i minste laget når ymse spill og programmer skulle installeres. Du kan for eksempel fort merke at du sliter litt om du har en omfattende spillsamling på Steam som skal inn på pc-en. Da blir alternativet å installere en del av spillene og programmene på harddisken, men da mister man altså de ytelsesfordelene ssd-en gir. Det er mulig å oppgradere til større ssd om ønskelig, noe vi anbefaler. Sett opp mot totalprisen for pc-en blir prispåslaget for en større ssd ikke fryktelig stort.

TEST:

PCStyling Frag Fighter Diablo 666 - God ytelse og overraskende stillegående

Nytt, sintere og snillere

Vi har som sagt også testet Kompletts forrige ekstrem-pc, den gangen en maskin utstyrt med forrige generasjon Geforce-kort og en Core i7 975 med fire kjerner. Ellers var det meste likt. Ytelsesmessig var det den sprekeste pc-en vi hadde testet til da, og slik holdt det seg frem til vi bygde, og ga bort, Norges RÅESTE pc i fjor høst. Ulempen den gang var et støynivå som gjorde at det nesten var behov for hørselvern, i tillegg til en varmeutvikling som var høy nok til at både klær og varmeovner føltes nesten overflødig i en leilighet på over 70 kvadratmeter. Med andre ord fryktelig varmt, og fryktelig høylytt.

Denne gangen har Komplett valgt Nvidias Geforce GTX 580-kort. Det er ikke bare er en god del sprekere, kortet er også langt mer hyggelige å være i hus med. Selv med to av disse kortene i pc-en holdt støynivået seg på et akseptabelt nivå, sett opp mot hva slags pc dette faktisk er. Kortene støyer en del, men ikke så ille at det ble plagsomt å være i samme rom som. Vi testet med pc-en oppe på testbenken. Hadde vi valgt å sette den under bordet hadde det nok blitt enda litt bedre. Varmeutviklingen var heller ikke til å bli skremt av. Noe må man selvsagt regne med, når det er så ekstremt som her.