TEST: Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition - Superhett spillbeist

TEST: Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition - Superhett spillbeist

Komplett lar sin nye toppmodell ta over der vulkanen Eyjafjallajökull slapp.

Vårparten har vært i stor del vært dominert av nyheter om alle problemene rundt vulkanutbruddet på Island. Nå ser det ut til at Eyjafjallajökull har tatt seg en liten pause fra å spy ut aske og lava. Da er det godt at Komplett har kommet med et virkelig beist av en stasjonær spill-pc, som i alle fall kan ta over for vulkanen på et par områder.

Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition er en spill-pc av det ekstreme slaget, med en dertil hørende prislapp. Vår testmodell kostet like over 33 000 kroner, noe som må sies å være en høy pris for en stasjonær pc i dag. Så var da pc-en utstyrt med deler fra den helt øverste hylla på lageret hos Sandefjords-firmaet.

Inne i det store og forseggjorte Antec P193 Advanced-kabinettet hadde Komplett plassert et Intel X58-basert Asus hovedkort utstyrt med Intels Core i7 975. Dette er Intels toppmodell blant prosessorene med fire kjerner og har en hastighet på 3,33 gigahertz. Utvilsomt en kraftig og avansert prosessor, men også en prosessor som øker prisen betraktelig, sett opp mot Intels andre Core i7-prosessorer. Intel Core i7 975 koster alene over 8 000 kroner. Dette er samme pris som sekskjerneprosessoren Core i7 980X, som har samme klokkefrekvens og større tredjenivåbuffer. Slik sett kunne den vært et bedre valg. Ellers var vår testmodell utstyrt med 6 gigabyte DDR3-minne.

Dobbelt opp av GTX 480

Med en kraftig og dyr prosessor i bunn kommer man et stykke på prisen på over 33 000 kroner. Et annet kostnadsdrivende element i Volcano: Fermi edition var de to grafikkortene pc-en var utstyrt med. Du kan få levert pc-en med en rekke forskjellige grafikkort, men vi falt ned på det kraftigste kortet Komplett hadde tilgjengelig, og valgte like godt å teste maskinen med to Nvidia Geforce GTX 480. Dette er svært kraftige grafikkort, og selv med ett kort vil man være i stand til å spille nye spill med høyeste oppløsning og høyt detaljnivå. Med to kort på plass kunne vi kjøre grafikken helt til topp i alle våre testspill, samtidig som vi også aktiverte kraftig kantutjevning. Resultatet var lekker grafikk med meget god bildeflyt.

Med to kraftige grafikkort og en tilsvarende kraftig prosessor hadde Komplett valgt en passende lagringsløsning. Selve operativsystemet, Windows 7 Ultimate 64-bit, var plassert på en Intel X25-M SSD på 80 gigabyte, mens lagring ble overlatt til en rask harddisk på 1,5 terabyte. Her får man altså i både bøtter og spann – både god ytelse og bra med lagringsplass.

Med på kjøpte får du et skikkelig spilltastatur, i form at Logitechs G19. Dette er et avansert tastatur med en liten fargeskjerm som lar deg se videoklipp, lese nyheter eller som serverer deg informasjon fra spillet du spiller. Du går også med Logitech MX518, en kurant spillmus, i kombinasjon med en stor og god Qpad CT musematte.

Så langt har vi kun snakket om fordelene med maskinen. Komponentene la utvilsomt til rette for en ytelse på absolutt toppnivå. Man kunne selvsagt gjort visse grep for å få det enda mer ekstremt, men da ville prisen blitt enda høyere. Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition er uansett så rask at de færreste vil klare å få tyne maskinen så hardt at ytelsen blir et problem.

Slitsom maskin å leve med

Så kan vi ta for oss et par av ulempene ved alle de ekstreme komponentene maskinen var utstyrt med. For skal du ha ytelse i denne klassen uten å gå veien om ekstreme kjøleløsninger, må du være klar for å leve med et støynivå som i alle fall ligger over smerteterskelen til undertegnede. Her kommer både Extreme- og Volcano til sin rett.

De to Geforce GTX 480 grafikkortene i Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition er ikke bare kraftige. De utvikler også ekstremt mye varme. Vi testet pc-en i en middels stor leilighet, og opplevde at pc-en var i stand til å varme opp omtrent hele leiligheten da vi satt og spilte på den. Å være i samme rom som pc-en uten å ha vinduer på vidt gap, eller aller helst ha aircondition i gang, var etter kort tid en smule ubehagelig. Det føltes nesten litt som å spille i en badstu, og vi måtte redusere antall lag med klær ganske raskt.

Med grafikkort som utvikler så pass mye varme kreves det kraftig kjøling. På Geforce GTX 480-kortene sitter det luftkjøling med vifter som etter hvert går helt av hektene. Dermed blir ikke bare varmen et problem. Støynivået fra grafikkortkjølerne er rett og slett så høyt at det nesten ikke er til å være i hus med. Selv med døren til kontoret lukket var det mulig å høre pc-en i naborommet. Et par meget tette hodetelefoner klarte heller ikke å stenge ute stort av støyen. I korte perioder kan det være til å leve med, men et så høyt støynivå blir slitsomt over tid. Selv ved lav belastning av pc-en er støynivået omtrent på nivå med en gjennomsnittlig spill-pc under tung belastning.

Riktignok er det ikke all verdens ytelsesforskjell mellom to GTX 480-kort og et ATI Radeon HD 5970-basert kort som har to grafikkprosessorer på ett enkelt kort Dette vil gi lavere pris, lavere varmeutvikling og trolig lavere støynivå.

Da hjelper det lite at Komplett hadde montert en lukket, væskebasert kjøleløsning på prosessoren. Det hjelper selvsagt på kjøleeffekten mot prosessoren, men rent støynivåmessig gjorde det ingen forskjell. Det store Antec-kabinettet er i tillegg utstyrt med et over middels stort antall vifter som ved belastning bør stilles relativt høyt. Også disse bidrar til det høye støynivået.