TEST: Lenovo Thinkcentre Edge 91z - Alt-i-ett for kontoret

TEST: Lenovo Thinkcentre Edge 91z - Alt-i-ett for kontoret

Plassvennlig skrivebords-pc med god ytelse.

I større og større grad forventer flere pc-produsenter at den tradisjonelle stasjonære pc-en vil forsvinne fra skrivebordene i bedriftene. For mange har den bærbare pc-en allerede overtatt, men for en del type brukere er ikke bærbar pc egentlig nødvendig – eller ønskelig. En alt-i-ett pc kan gi god ytelse og stor skjerm for en rimeligere penge enn en bærbar pc med tilhørende dokkingstasjon og ekstern skjerm. Og alt-i-ett-pc-ene tar også liten plass på skrivebordet.

En periode så man at flere pc-produsenter hadde alt-i-ett-pc-er som enten var svært enkle modeller eller svært påkostede modeller. Andre har satset på en form for hybridløsninger der mini-pc-er ble festet bak på en vanlig skjerm. Thinkcentre Edge 91z er Lenovos enkleste alt-i-ett-serie rettet mot bedriftsmarkedet, men her finnes også konfigurasjoner med kraftig Core i7-prosessor for de litt tyngre oppgavene.

LES OGSÅ:

Fremtidens alt-i-ett fra HP

God ytelse

ThinkCentre Edge 91z leveres i de rimeligste konfigurasjonene med Core i3-prosessor, eller man kan velge mellom modeller med Core i5 og i7. Vår testmodell var utstyrt med en Core i5-2400S-prosessor – en firekjerneprosessor med klokkefrekvens på 2,5 GHz. Intels TurboBoost-teknologi er på plass og skal kunne øke prosessorens hastighet til 3,3 GHz under visse forutsetninger. Maksimal minnemengde er 8 gigabyte og pc-en kan også leveres med SSD. Vår testmodell hadde 4 gigabyte minne og vanlig harddisk.

Skjermen er på 21,5 tommer og har Full HD-oppløsning – altså 1920 x 1080. Dette er en oppløsning som gir et relativt stort arbeidsareale. Gjennom HDMI-utgangen på pc-en er det også mulig å koble til en ekstra skjerm. Pc-en benytter Intel-prosessorens integrerte grafikkprosessor, men det finnes også konfigurasjoner med en dedikert AMD Radeon 6650-grafikkprosessor.

Sett i henhold til vanlige kontorapplikasjoner, og selv også litt tyngre oppgaver, gjør pc-en en god figur – for undertegnede som til vanlig benytter pc-er med SSD merker man imidlertid raskt når en pc i dag er utstyrt med vanlig harddisk.

Vi satt også pc-en under svært tung belastning over tid og kunne konstatere at støynivået holder seg på et godt akseptabelt nivå.

Funksjonalitetsmessig har pc-en det grunnleggende på plass. I tillegg til kablet nettverk finner man trådløst, man har minnekortleser, cd-/dvd-brenner, webkamera og seks usb-porter. Ingen av usb-portene støtter USB 3.0. Man kan også merke seg at pc-en har VGA-inngang. Denne kan være aktuell å benytte for å koble til den bærbare pc-en, og da utnytte den større skjermen som Thinkcentre 91z tilbyr.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Tablet - Drømmebrett for bedrifter?

Ergonomi?

Det er enkelte ergonomiske elementer man kan sette fingeren på, og som nok gjelder flere pc-er av denne typen. I utgangspunktet har man ingen justeringsmuligheter for høyde og vinkel på skjermen. Det er imidlertid standard VESA-feste på pc-en, hvilket betyr at man kan skru av føttene og støtten bak pc-en og feste den på en skjermarm eller en mer vanlig skjermfot. Her finnes det også løsninger for veggmontering. Lenovo har selv flere løsninger tilgjengelig, men gjennom at festemekanismen følger VESA-standarden finnes det løsninger fra en rekke andre aktører.

Skjermen er i utgangspunktet kurant når det gjelder bildekvalitet. Det er imidlertid blank skjermoverflate, hvilket lett gir en del mer refleksjoner. Her kan man si at man kommer litt tilbake til problemer med justeringsmulighetene, ettersom vinkelen på skjermen ellers kunne ha avgjort om taklyset reflekterer i skjermen.

Tastaturet og musen som følger med er trådløst. Mottakeren for dette er ikke integrert i pc-en, men monteres i en av usb-portene. Kvaliteten på mus og tastatur i henhold til komforten ved bruk vil vi vel kalle gjennomsnittlig.

Man finner ellers Windows 7 Pro som operativsystem, samt Lenovos verktøy for systemadministrasjon, samt integrasjonsmuligherer for Lenovos løsninger for administrasjon via nettverket – en løsning flere litt større bedrifter gjerne benytter seg av.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad W520 - For de tyngste jobbene

Konklusjon

Lenovo Thinkcentre Edge 91z er for formålet den er tiltenkt en god pc. Ikke så mange aktører har denne typen modeller direkte rettet mot bedriftsmarkedet – her er Lenovo aktøren med det største utvalget. Det finnes også modeller som har berøringsskjerm i ThinkCentre-serien – noe som for en del typer bruk kanskje blir mer og mer aktuelt når Windows 8 etter hvert kommer på banen.

LES OGSÅ:

Slik kan du bli mer effektiv på jobb