TEST: LG IPS231P - Mye skjerm for pengene

LGs nye 23-tommer benytter samme lcd-teknologi som proffskjermene, til tross for at den ikke koster mer enn par tusen kroner.

Publisert Sist oppdatert

Veldig mange av de rimeligste skjermene benytter lcd-paneler av TN-typen, og selv om også disse panelene er blitt bedre med tiden, er bildekvaliteten mye dårligere enn de såkalte IPS-panelene som brukes i mange av proffskjermene. Det er derfor bra at flere produsenter nå kommer med IPS-paneler også i skjermer i den rimelige enden av prisskalaen.

LG IPS231P er en 23-tommers skjerm i 16:9-format, og med en oppløsning på 1 920 x 1 080 punkter. Ulempen med 16:9-format er at du får litt færre punkter i høyden enn på for eksempel en 16:10-skjerm i samme størrelse, som typisk ville hatt en oppløsning på 1 920 x 1 200 punkter. Fordelen er at høyde/breddeformatet egner seg godt til film.

Utseendemessig er det ikke så veldig mye å si på denne skjermen. Den er ganske tradisjonell, men det er veldig positivt at den har en skikkelig skjermfot som kan justeres i høyden. Det gir noen ekstra ergonomipoeng. I tillegg kan skjermen roteres slik at den kan brukes i portrettmodus.

Bakbelysningen er basert på LED, noe som gir skjermen et forholdsvis lavt strømforbruk (typisk 32 watt). Samtidig gir LED-belysningen større muligheter til å justere bakbelysningen i ulike deler av bildet, og dermed oppnå en høyere såkalt «dynamisk kontrast» - nyttig for eksempel til film.

Korrekte farger

Vi kalibrerte skjermen ved hjelp av et X-rite i1 Display 2-kalibreringsverktøy, og sjekket deretter ved hjelp av programmet Chromix Colorthink Pro hvor stort fargeomfang skjermen klarer å gjengi. I forhold til dyrere skjermer var fargeomfanget ikke så veldig imponerende, og noe dårligere enn en annen rimelig IPS-skjerm vi testet i fjor høst; NEC MultiSync EA231WMi. Det manglet spesielt en del i de grønne områdene, når vi sammenlignet med fargerommet AdobeRGB.

Men det viktigste, i hvert fall for skjermer i denne prisklassen, er at de fargene skjermen viser er mest mulig korrekte. Og her briljerer LG IPS231P så det holder: Ved å bruke programmet Monitor Validator fra Gretag MacBeth kan vi sjekke hvor nøyaktig fargene gjengis i forhold til det som er «perfekt». Vi oppnådde en gjennomsnittlig DeltaE-verdi på 0,41. Denne verdien skal være så liten som mulig, og alt under 1 betyr fargeforskjeller som i praksis er umulig å se for det menneskelige øye. Selv på enkelte blåfarger som mange dyrere skjermer sliter med, var fargeavvikene på denne skjermen så små at de i praksis er ikke-eksisterende.

Heller ikke etter en subjektiv vurdering av bildekvaliteten har vi noe å utsette på denne skjermen. Fargene er klare og fine, og det er minimal endring i fargene ved betraktning fra ulike vinkler. Hudtoner ble gjengitt på en overbevisende måte. Vi kunne lett se detaljer i både de aller mørkeste og de aller lyseste områdene, for eksempel detaljer på en himmel på en gråværsdag (dette sliter mange billigskjermer med). Også videoavspilling fungerte veldig godt, og med en responstid på 8 millisekunder (som er bra for en IPS-skjerm) bør skjermen egne seg godt til både video og spill.

Mangler HDMI

På baksiden finner du tilkoblinger for både VGA og DVI, men ingen HDMI-inngang (du kan riktignok bruke en overgang fra HDMI til DVI, men får da ikke lyd i samme kabel). Det er også en lydinngang, og innebygde høyttalere i skjermen.

Via skjermmenyene har du ganske omfattende justeringsmuligheter, og betjeningen er forholdsvis grei. Knappene er riktignok ikke merket, men så snart du trykker en av dem dukker det opp forklaringer direkte på skjermen rett over knappene.

LG IPS231P er en av de beste skjermene vi har testet i denne prisklassen. NEC EA231WMi er imidlertid hakket bedre, og vi ser at enkelte nettbutikker nå selger denne for nesten like lav pris som LG-skjermen. Får du ikke tak i den, er LG IPS231P et veldig godt alternativ.