Heidi Austlid, Ikt-Norge

SÅ SOM SÅ: Heidi Austlid i IKT-Norge er både fornyd og misfornøyd med statsbudsjettet. FOTO: Stine Marie Hagen

Jubler for redusert el-avgift

STATSBUDSJETTET: IKT-Norge er fornøyd med redusert el-avgift for datasentre, men misfornøyd med offentlig IKT.

Finansminister Siv jensen har lagt frem forslaget til statsbudsjett for 2017, og IKT-Norge er i full gang med å gjennomgå dokumentet.

- Hva er IKT-Norges første reaksjon?

- Innslag for redusert el-avgift på datasentre er foreslått redusert til et uttak 0,5 MW, fra fem MW. Det er en kjempeseier som betyr enormt mye for de norske datasentrene. Dette vil bidra til å tiltrekke seg de globale aktørene. Et kjempegjennomslag, sier IKT-Norge-sjef Heidi Austlid.

Rammene for ikt i offentlig sektor er hun ikke like fornøyd med.

- Det bevilges 1,2 milliarder kroner, men dette er stort sett til videreføring av eksisterende prosjekter og er ikke et stort løft. Blant annet er det ingenting til kommunene.

Kommunene mangler

Austlid peker også på at medfinansieringsordningen bare styrkes med 7,5 millioner. Dette er en ordning hvor staten dekker opp til 50 prosent av kostnadene til godkjente små og mellomstore IKT-prosjekter i staten, som er samfunnsøkonomisk lønnsomme og som gir reell gevinstrealisering.

- Denne ordningen har fungert kjempebra. Bare 7,5 millioner kroner ekstra er for lite. Dessuten inkluderer ikke ordningen kommunene, som sliter mest. Det er vi skuffet over.

IKT-Norge har også etterlyst større satsing på ikt-utdanning og har foreslått et styring på 1.000 nye studieplasser.

- Vi finner ikke vilje til å følge opp it-næringens kompetansebehov med studieplasser og planer for å øke arbeidstakernes digitale kunnskaper, sier Austlid. 

Statsbudsjettet