Sterkt kritisk til åpen kildekode

Sterkt kritisk til åpen kildekode

Linux og åpen kildekode er som en åpen dør til dårlig datasikkerhet, hevder dataetterforskningsleder.
Thorbjørn Ellefsen i Vogon er ikke i tvil om at denne type datakriminalitet vil blomstre opp i årene som kommer.

-- Misforstå meg rett, det er mye bra med Linux og andre systemer med åpen kildekode. Men sett i et sikkerhetsperspektiv er det alt for lett å endre kildekoden i forbindelse med kriminell vinning. Jeg tror det skal mye til for at for at operativsystemet Linux kan misbrukes direkte, men det er på applikasjonsnivået at sikkerheten er skremmende lav. Tenk deg hva som kan skje dersom kildekoden i regnskapssystemer, epost- eller kundesystemer endres av kriminelle, sier Ellefsen.

Dataetterforskingslederen sier at mange kommuner og bedrifter fristes av å bruke Linux og andre åpne systemer for å spare penger. Men det er ikke den eneste tingen som må vurderes:

-- Hvor mange norske bedrifter eller organisasjoner som nylig har vurdert Linux, har kontrollert sikkerheten i forbindelse med dette? Dersom jeg hadde vært kjeltring er jeg ikke tvil om at åpenkilde kode er noe jeg ville ha satset på. Det er som med annen kriminalitet; De som gjør det stort og frekt nok, blir sjelden pågrepet. Bakgrunnen er at åpen kildekode lett kan endres og dermed gi tilgang til informasjon som kan misbrukes.

Han mener at ingen eller få i utviklermiljøet som stiller spørsmål om ærlighet og intensjonene til utviklere som melder seg for oppdrag, samt at sikkerheten på applikasjonsnivå sjelden eller aldri er blitt kontrollert.