Steve Jobs-dag i California

"Steve Jobs-dag" i California

Delstaten California har erklært søndag 16. oktober for Steve Jobs-dagen.

Onsdag 19. oktober skal de ansatte ved Apples hovedkvarter i Cupertino i Californa samles for å minnes sin avdøde toppsjef, Steve Jobs, som døde 5. oktober. Arrangementet følger etter en rekke minnestunder av både privat og offentlig karakter som har vært arrangert siden Apple-sjefens død.

Sist søndag, 16. oktober, var en rekke toppledere både i it-industrien og i samfunnet for øvrig samlet til privat minnestund for Steve Jobs ved Standford-universitetet i California. Blant gjestene var USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes mann, tidligere president Bill Clinton, Microsofts styreformann og tidligere toppsjef Bill Gates og U2-sanger Bono, samt en lang rekke andre kjendiser.

Steve Jobs-dagen

Californias nye guvernør, Jerry Brown, som også var til stede ved minnestunden på søndag, erklærte søndag 16. oktober som "Steve Jobs Day" for delstaten California. Denne æren blir vanligvis ikke gitt til næringslivsledere, men her gjorde altså delstaten altså et unntak for den avdøde Apple-sjefen. Steve Jobs-dagen er vel å merke ikke for en offentlig helligdag å regne.

Forut for minneseremoniene i California sist søndag og blant de Apple-ansatte 19. oktober har det vært en rekke lokale, spontane minnesamlinger både utenfor Steve Jobs' bolig i Silicon Valley og ved Apple-butikker verden over, særlig like etter at Jobs døde. Videoen nedenfor, fra IDGs nyhetstjeneste, viser glimt fra en rekke slike minnesamlinger og blomsternedleggelser.

Blant de øvrige celbritetene ved minnestunden ved Stanford-universitetet finner vi sangerinnen Joan Baez, Michael Dell, tidligere visepresident Al Gore, som også er styremedlem hos Apple, mediemogul Rupert Murdoch og ekskonen til tidligere California-guvernør Arnold Schwartzenegger, Maria Shriver.