Steve Jobs slapp Macbook ut av sekken

Steve Jobs slapp Macbook ut av sekken

Ut med Powerbook, inn med Macbook. Apples første Intel-maskiner er klare et halvt år før skjema.

Apples toppsjef Steve Jobs, som alltid i sin gørrkjedelige svarte genser, kunne onsdag kveld tilfredsstille alle ryktemakere og overgå de fleste forvetninger.

Intel-maskiner fra Apple skulle nemlig egentlig ikke vises fram før til sommeren.

Det var likevel ikke uventet at Apple skulle vise fram noen nye bærbare maskiner på sin årlige Macworld-messe i San Francisco. Det er i det hele tatt pussig hvordan det som regel er hold i Apple-ryktene. Sist var det Ipod med video.

De nye Mac-ene kjører Intels prosessor Core Duo i en 15,4-tommers Macbook Pro.

Intel-prosessoren er også innmat i to nye Imac-varianter, en med 17-tommers skjerm og en med 20-tommers. I Imac-modellen er maskinens hovedkort montert inn i baksiden av skjermen.

Nye prosessorer

Jobs fikk på scenen selskap av Intel-sjef Paul Otellini. De nye Mac-ene er blant de første som benytter Core Duo, tidligere kjent som Yonah. Prosessorene ble lansert på forrige ukes gigantiske messe i Las Vegas og er bygget opp av to Pentium M-prosessorer.

De nye maskinene skal være opp mot fem ganger raskere en sammenlignbare maskiner som benytter en G4-prosessor, hevdet Jobs.

Macbook Pro kommer på markedet først i februar, men Apple skal kunne ta imot bestllinger allerede nå.

Norsk listepris på de to bærbare maskinene er av Apple oppgitt til henholdsvis 18.499 og 23.249 kroner. De to Imac-ene er på markedet nå, og får samme pris som tidligere versjoner av samme maskin.

Video innebygd

De nye Imacen vil ha innebygd Isight.kamera for videokonferanser og det følger md en fjernkontroll for styring av medieinnhold. De stasjonære maskinene, priset fra kr. 11.990, leveres med Ilife 06 som er neste generasjon av Apples medie-programpakke.

Nytt i Ilife er, som flere har tipset på forhånd, Iweb, som skal gjøre det enkelt å lage websider med bilder, blogger og podcaster og publisere dem på .Mac. Nye iMac er i salg fra i dag.

Macbook Pro, har aluminiumsdeksel, er 2,5 cm i tykkelse og veier 2,54 kg. Den har også innebygd Isight-kamera for videokonferanser, samt Apple fjernkontroll og programvaren Front Row.