Stikker kjepper i Nokia-hjulene

Minoritetsaksjonærer skal prøve å blokkere Nokias forsøk på å kjøpe seg opp til en 63 prosents eierandel i Symbian.
Tidlig i februar ble det kjent at Psion har solgt sin eierandel i Symbian, på 31,7 prosent, til Nokia. Aksjesalget for nær 1,8 milliarder kroner ville gitt finnene full kontroll over selskapet.

Symbian lager operativsystemer for avanserte mobiltelefoner. Det var engelske Psions teknologi som var grunnlaget for videreutviklingen av Symbian for noen år siden. Symbian eies i fellesskap av Nokia, Ericsson, Siemens, Panasonic og en rekke andre aktører i mobilmarkedet.

Vi ha styringen

Men det har lenge vært spekulert i om Nokia ønsker å overta styringen av Symbian fullt og helt. Kjøpet av Psion-aksjer hadde sikret finnene full dominans i forhold til konkurrentene som er medeiere.

Nå har ikke navngitte kilder informert nyhetsbyrået Reuters om at andre aksjonærer, blant dem Ericsson, vil benytte sine egne rettigheter til å kjøpe Symbian-aksjer, for å blokkere for Nokias store oppkjøp. Resultatet kan bli at Nokia ender opp med å eie 46 prosent av Symbian, og ikke 63 prosent, melder Reuters.

Markedet for slike avanserte telefoner er i sterk vekst.

Det ble solgt 2,76 millioner telefoner med operativsystemet Symbian i fjerde kvartal 2003, nesten tre ganger så mange som ett år tidligere. Totalt ble det solgt 6,67 millioner Symbian-telefoner, og i alt er det nå solgt over 10 millioner slike telefoner, skriver nettavisen TheRegister.

Stort potensial

Idet verden snart passerer en milliard mobiltelefoner totalt, er markedsandelen for de avanserte modellene fortsatt forsvinnende liten. Men fremveksten av 3G-nett vil øke salgspotensialet, og derfor er det viktig for markedsleder Nokia å posisjonere seg i forhold til konkurrentene.

Men slaget om Symbian er altså ikke helt over.