Stjal millioner med fiktive selskaper

Stjal millioner med fiktive selskaper

Kriminelle belastet småbeløp på kredittkort i fem år før de ble oppdaget.

Amerikanske handelsmyndigheter (Federal Trade Commision, FTC) har rullet opp en nettliga som opererer utenfor USA og som har stjålet millioner av dollar fra amerikanske forbrukere - ofte bare ved å ta noe øre hver gang.

Svindelen har ifølge FTC pågått i hele fem år.

Steve Wernikoff som er jurist hos FTC, og som følger opp saken, sier til Computerworlds nyhetstjeneste at bakmennene i svindelen har vært tålmodige.

- Folkene bak er svært nitidige, sier han.

Ingen tatt

Amerikanske myndigheter har ennå ikke lykkes å få tak i personene bak svindelen. Men de har frosset bankkontoer de mener har tilknytning til den utenlandske ligaen. Kontoene tilhørere amerikanske statsborgere som myndighetene mener har blitt rekruttert for å hjelpe til med å flytte pengene til Bulgaria, Kypros og Estland.

- Vi kommer til å gå hardt ut for finne mesterhjernen bak denne svindelen, sier Wernikoff.

Svindlerne har funnet smutthull i systemet som styrer kredittkorttransaksjonene - dermed har de kunnet sette opp fiktive amerikanske selskaper for å gjøre over en million belastninger på folks kredittkort - gjennom systemene til reelle kredittkortselskaper.

Amerikanske myndigheter vet hvordan ikke hvordan svindlerne har fått tak i kredittkortinformasjonen, som for eksempel kortnummeret, men Wernikoff sier de rett og slett kan ha blitt kjøpt på internett. Det finnes flere nettsider hvor kriminelle kjøper og selger informasjon.

Under radaren

Svindlerne gikk under radaren til både myndighetene og kredittkortselskapene fordi de kun overførte lave beløp - typisk mellom 25 cent og ni dollar per kort.

Amerikanske forbrukere har fått størstedelen av regningen, her ble hele 94 prosent av overføringene gjennomført uten at korteieren merket det.

Småpenger for hver enkelt, men svindlerne kan ha fått ut til sammen 9,5 millioner dollar fra 1,35 millioner kort.

Ble ikke fanget opp

Siden kredittkortselskapene aksepterer kortbruk på mindre beløp - som brusmaskiner og parkeringsautomater - har svindlerne satset på små beløp i håp om at de skal forsvinne i mengden.

- De vet at de fleste automatiske systemer som leter etter svindel, ikke fanger opp beløp under 10 dollar. De vet også at kundene ikke klager når de blir belastet med 20 cent, sier analytiker Avivah Litan i Gartner.