Stjerneanalytiker gir deg sine aksjetips

Stjerneanalytiker gir deg sine aksjetips

Blant 3.600 akjeanalytikere i Europa ble en nordmann kåret til den beste. Nå gir Didrik Kjeldahl i Fondsfinans deg sine hotteste aksjetips.
For første gang ble en nordmann kåret til Europas beste aksjeanalytiker. I konkurranse med 3.600 andre aksjeanalytikere var Didrik Kjeldahl (28) fra Fondsfinans best i 2003.

Bak konkurransen står Thompson Extel Pan European Survey 2004.

Kjeldahl følger it- og telekommarkedet og vant konkurransen fordi han anbefalte blant annet EDB Business Partner og Software Innovation. Disse steg henholdsvis 130 og 157 prosent.

Totalt ga Kjeldahls 10 aksjeanbefalinger ifjor en avkastning på 87 prosent. Dette var hele 43 prosentpoeng bedre enn den sammenlignbare indeksen og nok til at han vant konkurransen.

Hotte it-aksjer

Idag har Kjeldahl fortsatt tro på EDB, mens Telenor og Telecomputing er andre aksjer som han tror sterkt på.

-- Outsourcing er i vinden og EDB er blant de som er godt posisjonert for å ta del i den veksten som vil komme i dette markedet. Samtidig er selskapet vesentlig omformet. Denne snuoperasjonen gir selskapet et annet kostnadsnivå som gjør at aksjen har en attraktiv pris, sier Kjeldahl.

Han mener den nye lederen, Endre Rangnes, har betydd mye, men langt fra alt.

-- Mye av rammeverket for snuoperasjonen i EDB var gjort før han ble ansatt. Du kan si at Rangnes hadde et bra utgangspunkt, sier Kjeldahl.

EDB-aksjen har steget 1,7 prosent i år, mens oppgangen siste måned er på bare 0,7 prosent. Du må betale cirka 42 kroner for en aksje i EDB.

Tro på Baksaas

Telenor er det andre selskapet som Kjeldahl har blant sine favoritt-aksjer. Det til tross for at de sliter litt på hjemmebane.

-- Det er riktig at Telenor har sine utfordringer her i Norge. De opplever en sterkere konkurranse og et kontinuerlig prispress. De blir angrepet på alle fronter. Samtidig har de fortsatt en jobb å gjøre på kostnadssiden, sier Kjeldahl.

Men Kjeldahl mener disse utfordringene oppveies ved Telenors suksess i utlandet.

-- Jeg er imponert over hva Telenor har klart å få til utenfor Norge. De har nå en bred internasjonal eksponering som mer enn oppveier utfordringene her hjemme, sier han.

Telenor-aksjen koster idag 46,50 kroner. Hittil i år er aksjen opp syv prosent. Den siste måneden har den steget fem prosent.

Liker asp

Asp-selskapet Telecomputing er også en aksje Kjeldahl vil anbefale.

-- Varigheten på selskapets kontrakter med kunder er på tre år. Det gir god oversikt over inntektsstrømmen og lett å budsjettere kostnadene. De har vist tosifret organisk vekst og positiv kontantstrøm og marginen holder seg stabil. Vi tror aksjen er billig, sier Kjeldahl.

Telecomputing-aksjen omsettes idag for rundt 11 kroner og aksjen har falt drøyt 13 prosent i år, men er opp 2,8 prosent den siste måneden.

Ikke kjøp Norman

Men ikke alle aksjer er like gode. Kjeldahl hevder han er "avventende" til Norman. Det betyr ifølge han selv at man ikke nødvendigvis skal selge aksjen, men han fraråder kundene om å kjøpe den.

Hovedgrunnen til at han er negativ er oppsplittingen av selskapet og utskillelsen av datarekonstruksjonsselskapet IBAS. Han tror ikke denne operasjonen vil skape merverdier for Norman.

-- De blir for små og forsvinner litt i massen. Norman er et bra selskap, men de gjør det litt vanskelig for seg selv, sier Kjeldahl.

Norman-aksjen har falt åtte prosent i år. Den siste måned har imidlertid aksjen hatt en oppgang på 3, 6 prosent i år.