Stø kurs for pc-salget

Stø kurs for pc-salget

Pc-salget har begynt å roe seg, som forventet, men totalmarkedet var fortsatt rimelig sterkt i tredje kvartal, ifølge tall fra IDC og Gartner. Dell er fremdeles kongen på haugen.
Verdens pc-leverandører solgte totalt 44,2 millioner enheter i løpet av tredje kvartal, en vekst på 11,9 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge IDC. Gartner opererer med 46,7 millioner solgte enheter, og mener det er en vekst på 9,7 prosent.

IDC og Gartner dekker dette markedet på omtrent samme måte, men Gartner inkluderer visse typer systemer, som for eksempel såkalte "white boxes", som IDC ikke regner med. White Boxes er pc-er som er satt sammen og solgt uten et merkenavn, i all hovedsak fra lokale distributører.

Dell forsterket sin markedsleder-posisjon med et salg på 8,1 millioner pc-er - eller en markedsandel på 18,2 prosent, ifølge Loren Loverde i IDC, skriver IDG egen nyhetstjeneste.

Pc-markedet roer seg ned i forhold til de kraftige vekstratene man så i 2003, da pc-selskapene endelig klarte å overbevise bedriftene om at de måtte bytte ut alt som ble kjøpt da man forberedte seg til årtusenskiftet.

Ifølge Gartner kom den sterkeste effekten av at markedet roer seg ned i USA, hvor salget økte med kun fem prosent, mot forventet åtte prosent.

De fleste analytikerne har spådd at markedet vil falle tilbake til ensifret vekst i løpet av neste år etter hvert som konsumentmarkedet når en metning. Ifølge tallene til Gartner kan det se ut som om dette fallet allerede har kommet.

IDCs Loren Loverde pleier EMEA-regionen å ligge litt etter USA, og akkurat nå går denne regionen igjennom utbyttingssyklusen på bærbart - en trend som var dominerende i USA sent i fjor og tidligere i år.

Dell holder forspranget til HP på verdensbasis med to prosent. HP er den ledende leverandøren i Europa, men Dell har en mye større andel av markedet i USA.. HP solgte 7,2 millioner enheter i tredje kvartal.

Ifølge IDC kommer IBM på tredjeplass med Fujitsu Siemens og Toshiba på plassene etter.