- Stopp repeatersalget

- Stopp repeatersalget

Repeatere (signalforsterkere) ødelegger for tusenvis av andre mobilbrukere, mener Telenors Bjørn Amundsen.

- Min påstand er at slike ulovlige repeatere utgjør et av de største kvalitetsproblemene vi har. At de får lov til å selge når ingen operatører i Norge noen gang har eller vil godkjenne det de selger, er å holde kjøper for narr og koster oss store beløp i feilretting, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

- Useriøse

Han forteller at Telenor har tatt dette opp med enkelte av forhandlerne, men at "de bare kjører på."

- Jeg vil gå så langt som å si at de er direkte useriøse, sier Amundsen

Problemet, ifølge Amundsen, er at mye av utstyret ikke kan fjernstyres, har manglende kvalitet og svært ofte ødelegger for hundrevis, for ikke å si tusenvis, av andre.

- Nylig hadde vi slike problemer rundt Østfoldhallen Fredrikstad, hvor heldigvis radio- og støykontrollen hos PT avdekket synderen, sier han.

Økende utfordring

Når operatørene også innfører stadig nye frekvenser i nettet, øker problemet. Skal da repeatere fungere, må de kunne fjernstyres med nye instruksjoner.

Da koster en signalforsterker gjerne 150 000 kroner eller mer. De som selges over disk til privatpersoner kan ikke fjernstyres.

Fram til nå har operatørene selv brukt avanserte repeatere i betydelig grad for innendørsdekning. Nå overtar mer og mer ulike småcelleløsninger – picoceller.

- Disse enkle repeaterne (signalforsterkerne) kan utmerket godt gi bedre signaler på et gitt sted, men samtidig ødelegger de mye mer for andre kunder i området rundt. Der forstyrrer eller blokkerer de helt signalene fra basestasjonen. Slike forsterkere er mye større støyproblem enn GPS-jammere, som også øker i utbredelse, sier Amundsen.