Stopper galopperende konsulentregninger

En ny rammeavtale skal forhindre overskridelser i offentlige it-prosjekter i Danmark. Konsulentenes modenhet skal vurderes på forhånd.
It-leverandører som skal ha en fot innenfor offentlig sektor i Danmark, må nå bevise at de kan levere avtalt ytelse til avtalt tid. Danske myndigheter håper innføringen av en ny rammeavtale en gang for alle skal sette en stopper for mislykkede it-prosjekter og galopperende konsultentregninger.

Avtalen setter blant annet krav til konsulentenes modenhet.

-- Med modenhetsbegrepet kan vi øke sannsynligheten for at leverandørene holder hva de lover. Det reduserer risikoen for feilslåtte it-prosjekter og store ekstraomkostninger, sier Søren Jakobsen, administrerende direktør i Statens og Kommunernes Inkøbs Service (SKI) til danske Computerworld.

Ifølge Jakobsen vil avtaler for et tresifret millionbeløp gå gjennom den kommende rammeavtalen. For de offentlige etatene betyr avtalen at de selv slipper å gjennomføre dyre og tidkrevende anbudsrunder.

 

Det danske forskningssenteret Delta har utviklet modenhetsmodellen som skal brukes. Et hovedpunkt i modellen er at organisasjonsprosessene funger som de skal. En rekke spørsmål må besvares før et selskap blir godkjent som leverandør.

 

I første omgang vil ikke resultatet av "modenhetstesten" bli offentliggjort. Etterhvert som konsulentselskapene venner seg til testen, vil det være aktuelt å lage en rangering, opplyser Niels Frederiksen i SKI.

 

Offentlig sektor i Danmark bruker hvert år over en milliard kroner på ytelser fra it-konsulenter. Som en følge av den såkalte "strukturreformen", som vil endre store deler av offentlig sektor, vil dette beløpet øke drastisk de kommende årene, skriver Computerworlds danske søsterpublikasjon.