Den store, blå patentkongen

Den store, blå patentkongen

IBM fikk 6809 patenter i fjor. Men også Google karrer seg opp mot patenttoppen.

For tjueførste år på rad er det ingen selskap som er like innovative som store blå. IBM ble tildelt 6809 patenter i fjor, og slo andremann Samsung med drøyt 2100 patent hos patentmyndighetene i USA. Dette melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Samsung med sine 4675 patenter lå på sin side greit foran Canon med 3825 patenter og Sony med 3098. Først på sjetteplass kommer et nordamerikansk selskap igjen, Microsoft klarte 2660 patenter i fjor.

Rekord i rekordår

IBM økte mengden patenter med fem prosent i fjor. Selskapet driver ekstensiv forsking i flere senter i verden, ofte med grunnforsking som er helt i tet. Mye av forskingen kommer aldri til ende opp som produkter under IBM logo – men partnere til giganten har ofte ekstra tilgang til kommersielle muligheter, samt at samarbeid og deling innen akademiske miljøer IBM er en del av gjerne ender opp med produkter med IBM patenter.

Først på tiendeplass er neste ikke-asiatiske selskap, San Diego-baserte Qualcomm. Japan og Taiwan med Panasonic, Toshiba og Hon Hai Precision Industry (Foxconn) fyller de andre plassene.

Vekstrakett

Årets rakett er Google, som inntar ellevteplassen. De økte patentmengden med 60 prosent og ble tildelt 1851 patenter. Dette er andre året deres inne på topp femti, 1151 patenter i 2012 ga dem en 21. plass.

Apple, som i noen år er blitt kritisert for sitt fravær av innovasjon etter en god periode i forrige tiår, ser ut til å ha fått fart på utviklingen igjen. De klarte 1775 patenter og en trettendeplass, opp fra plass 39 året før.

Av it-selskaper som synker i patenttildeling finner vi nettverksselskaper for Cisco og Alcatel-Lucent Bell Labs. Cisco er ned sju prosent til 885 patenter, mens ALBL falt ut av topp femti-lista.

Totalt tildelte patentmyndigheten IFI 277 835 patenter, opp ti prosent fra året før og ny rekord.