Store forventninger til julegavesalget

Store forventninger til julegavesalget

Småelektronikk blir en slager også i år. Elektronikkbransjen har plukket ut årets julegave.

Nettene blir lange, kulda setter inn, og årets julegavesalg er snart i gang for fullt.

Tradisjonen tro vil det befinne seg mange elektroniske saker under julegrana i tusenvis av norske hjem, og elektronikkforhandlerne går en god sesong i møte. Stian Sønsteng, redaktør i Elektronikkbransjen, tror julegavehandelen vil øke fra i fjor.

- Det virker som om det er mer penger blant folk. Innenfor elektroniske produkter får man også mye for pengene nå, forteller han til IT-Bransjen.no.

Optimistisk bransje

Philip Straumsheim i Expert forteller forhandleren alltid har positive forventninger til julesalget.

- Dette er den absolutt største sesongen i året for vår bransje. Folk kjøper masse julegaver, og det så vi at de gjorde også under finanskrisen, forteller Straumsheim.

- Vi har store ambisjoner, og mange spennende produkter som vi tror vil treffe bra. Veldig mange har våre produkter på ønskelistene sine. Vi har produkter som det er kult både å gi og å få, mener han.

Anton Hagberg hos Komplett.no er også optimistisk til årets julegavehandel.

- Vi hadde en veldig god oktober, med en vekst på 23 prosent i forhold til samme periode i fjor. Oktober pleier å gi en god indikator på hvordan julesalget blir, så vi har god tro på at det vil bli bra i år. Men det er først mandagen som kommer det pleier å smelle, så det blir først da vi vil se hvordan det utvikler seg.

Svenn-Aage Lysebo i Netshop har derimot et mer sobert syn på årets største handlesesong.

- Vi tror julegavesalget blir bra også i år, men at markedet totalt for 2010 har falt. Dette tror vi også vi vil kunne se i julegavehandelen, mener han.

Masse småelektronikk

Lysebo mener Apples Ipad vil bli den store julegavevinneren.

- Vi har store forhåpninger til Ipad. Vi tror det vil ligge enorme mengder Ipads under årets juletrær, sier han.

Straumsheim forteller småelektronikk alltid er populære julegaver, og han tror ikke trenden vil brytes i årets gavesalg.

- Vi har klokketro på en del produkter. Det kjøpes tradisjonelt mye småelektronikk før jul, som fotbad, eggekokere, brødristere, kaffetraktere, kamera og mobil, i tillegg til en del spill og underholdning. Det selges også en del laptops, og vi opplever også at mange kjøper TV til familien eller til barn som skal få sin egen TV på rommet, forteller han.

- I år har vi spesielt stor tro på den nye minibærbare Samsung Galaxy tab. Av spill tror jeg det nye Fifa 11 og Call of Duty Black Ops blir populære, mener Straumsheim.

- Også Ipod og Ipod Nano er alltid populære gaver, som er enkle og gi bort og ikke tar så mye plass. Vi tror også det vil selges mange kaffetraktere, siden det er en del nye produkter på markedet, forteller han.

Årets julegave

Også Hagberg tror det vil ligge mye småelektronikk under årets juletrær.

- Spill er alltid stort, og vi tror det vil gå mye av de nye konsolltilbehørene til Sony og Xbox. Ellers er det vanlig med produkter pcer, Ipod og kamera. Dette er tradisjonelle julegaver, forteller han.

Her finner han støtte av Elektronikkbransjen, som basert på en avstemning blant bladet lesere nylig kåret hva de mener blir årets julegave. Også her var det et småelektronisk produkt som ble mest populært, og kameraet Canon EOS 550D stakk av med seieren. Sønsteng mener dette beror på at modellen tar avanserte bilder, men likevel er enkelt å bruke.

- Dette er Canons innstegsmodell til de mest avanserte speilreflekskameraene, forteller han.

- Vi har også nominert produkter som skal være lett tilgjengelige, og vi mener dette kameraet bør være lett å få tak i.