Store trådløsplaner i Trondheim

Trondheim setter i gang med å bygge et trådløst nett som etter hvert skal omfavne hele byen. - Trådløst nett er noe man skal ha rett til, sier Arne Sølvberg ved NTNU.

Det er NTNU som har tatt initiativet og fått med seg et spleiselag som består av Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Trondheim Næringsforening. Meningen er å bygge ut et by-omspennede trådløst nettverk som skal komme alle innbyggerne i Trondheim til gode.

 

I morgen skal aktørene undertegne en intensjonsavtale om utbyggingen i Stjørdal Rådhus.

 

Det hele starter med en pilot i februar i området rundt den nedre delen av Nidelven. I sommer skal Midtbyen kobles opp. Samtidig bygger NTNU videre ut på sine områder.

 

Alltid der

 

- Slik det er nå er trådløst noe man dumper bort i, mens det vi prøver å få til er at trådløs er noe man har rett til.  Innenfor disse områdene er dette en tjeneste man vet er der, sier Arne Sølvberg, dekanus ved NTNU.

 

Kommunikasjonsdirektør Morten Wolden ved Sør-Trøndelag fylkeskommune forteller at brukerne vil være studenter, folk som jobber i byen og ikke minst turister og andre som er innom byen i en kort periode.

 

Etter hvert skal prosjektet kommersialiseres, men det er ikke utbyggerne som da skal drive det.

 

- Eierne skal ikke være kommersielle partnere. Vi ser på mulige finansieringsformer og kommersialisering og vil gå i en dialog med de store aktørene på dette område i Norge, sier han.

 

Billig?

 

Siden det ikke er kommersielle aktører som bygger ut nettverket, ligger det an til at tjenestene blir rimeligere enn det andre kan tilby, men Wolden sier det er for tidlig å komme med noe presist om dette nå.

 

- Brukerne skal ha en mulighet til å ta i bruk denne teknologien, ellers blir det ikke interessant. Det må være både rimelig og enkelt. Målet er at når man kobler seg på har man tilgang i hele Trondheim.

 

Nettverket som bygges ut er basert på vanlig wifi, men det bygges slik at for eksempel Wimax kan tas inn hvis det skulle bli aktuelt.

 

- Det hele legges opp til at vi lett kan skifte teknologi når det er nødvendig, sier Arne Sølvberg.

 

- I første omgang skal vi skape mange brukere og det betyr at vi må legge opp til en teknologi som passer med det som er vanlig i dag og har et kostnadsnivå som gjør at den kan få en god utbredelse, sier han.