Storlast fra Dell i Limerick

Storlast fra Dell i Limerick

Det tok tre semitrailere, 120 kubikk med papp og isopor, 20 millioner kroner og tre dagers kjøretur før Hydros nye regnemaskin var på plass.
I april kom nyheten om at Norsk Hydro skulle kjøpe Norges kraftigste regnemaskin fra Dell. Computerworld var til stede da den omfattende trailerlasten ankom Hydros lokaler på Vækerø utenfor Oslo fredag 21 april.

Kjøreturen fra Dells fabrikk i Limerick var lang for sjåførene som hadde fått i oppdrag å transportere den dyrebare lasten. Ruten gikk fra Irland via Nederland, Danmark og Sverige før trailerne ankom Norge.

- Rackene er såpass store at de ikke kan sendes med fly. Dermed må leveransen kjøres fra dør til dør, forteller Tom Theodorsen, Dells kundeansvarlige for Hydro.

Ekstrem ytelse

Løsningen består av 500 sammenkoplede servere som utgjør landets desidert kraftigste serverklynge. I tillegg kommer to servere som kjører administrasjonsprogrammet for maskinvaren, samt operativsystem, og to som kjører applikasjoner fra selskapet CGG (Compagnie Générale de Géophysique).

Ytelsen er på opptil 7,6 teraflops og leveransens verdi er rundt 20 millioner kroner. Theodorsen avslører at utstyret nå er montert og for tiden gjennomgår en testfase - hvor Hydro blant annet skal finne en tilstrekkelig kjøleløsning.

Maskinkreftene vil brukes til bearbeidelse av geoseismiske data for å oppnå en forbedret avbildning av undergrunnen i områder med kompleks geologi, og på denne måten analysere olje- og gassforekomster.

Alle de 504 maskinene vil kjøre Red Hat Linux og styringsprogramvare fra Scali.

- Linux er foretrukket plattform i vitenskapelige miljøer for kjøring av denne type applikasjoner, forklarer serversjef Inge Hjelmfoss i Dell.

Dessuten er kostnadene avgjørende, da man slipper unna tradisjonelle lisensutgifter.

Stiller krav

Hydro er noe tilbakeholden med informasjon overfor Computerworld, men ifølge informasjonssjef Kristin Brobakke var løsningsvalget først og fremst basert på et tilfredsstillende forhold mellom pris og ytelse.

- Avanserte algoritmer innen dybdemigrasjon stiller store krav til databehandlingskapasitet, sier Brobakke.

Markedssjef i Dell, Hans Christian Seime, er strålende fornøyd med kontrakten.

- Dette er utvilsomt en prestisjekontrakt for Dell. Det er en glede å levere en så stor regnemaskin til Hydro, kommenterer han muntert.

Les også: Formel 1-maskin til NTNU