Storm-ormen har stilnet

Storm-ormen har stilnet

Verdens største zombie-nettverk er bare en skygge av sitt tidligere jeg.

Storm-nettverket som på det meste ble anslått til å omfatte over 50 millioner pc-er, har krympet kraftig etter målrettet innsats fra antivirusleverandørene, ifølge Brandon Enright, en sikkerhetsanalytiker ved University of California. Enright har utviklet programvare som har kravlet gjennom Storm-nettverket siden juli, og funnet at botnettet kun utgjør en tidel av sin tidligere størrelse.

LES OGSÅ: Gigantisk zombie-hær klar til angrep

Storm samlet et rekordstort antall maskiner via ondsinnet epost, og det ble fryktet at nettverket kunne sette viktig samfunnsinfrastruktur ut av spill med datakraft som overgikk verdens kraftigste tungregnemaskin. Enright mener den massive medieomtalen har vært overdrevet, og at Storm kun hadde infisert 1,5 millioner pc-er i juli, hvorav 200 000 var tilgjengelige for fjernstyring til enhver tid.

Totalt mener Enright at 15 millioner pc-er har vært infisert av Storm de siste ni månedene, men at majoriteten av disse nå er renset og ikke lengre er en del av zombie-nettverket. Etter at antivirusleverandørene satte inn målrettede tiltak mot Storm i juli, har det gått nedover med botnettet. Da Microsoft lanserte Storm-deteksjon til sitt Malicious Software Removal-verktøy 11. september, falt antallet infiserte pc-er med 20 prosent over natten.

I dag har Storm samlet rundt 160 000 pc-er, hvorav 20 000 er umiddelbart tilgjengelige, ifølge Enright.