TO: Nina Wilhelmsen, direktør for datamaskineri i IBM, viser et bilde av de to stormaskinfamiliene i IBM. Begge betegnes Z13. Den største, Emperor, er kun for de aller største kundene. Evry er en typisk kunde. Den mindre, Rockhopper, er for mellomstore

TO: Nina Wilhelmsen, direktør for datamaskineri i IBM, viser et bilde av de to stormaskinfamiliene i IBM. Begge betegnes Z13. Den største, Emperor, er kun for de aller største kundene. Evry er en typisk kunde. Den mindre, Rockhopper, er for mellomstore bedrifter og for norske skyleverandører. Håpet er at programvaretilbudet skal skape interesse med sitt store tilfang fra det åpne kildekodemiljøet.

Jobber for livet til stormaskinen

IBM har blitt verdensledende på it basert på store maskiner for store virksomheter. Nå er nettskyen blitt en trussel. IBM må derfor tilpasse maskinene sine til kravene.

Målsettingen er klar. Under definerte betingelser skal IBMs maskintilbud ha en lavere kostnad for kunden enn tilbudet fra en generell skyleverandør. For IBM må reetablere seg som en interessant leverandør av datamaskineri.

I 2015 lanserte IBM sin aller kraftigste maskin Z13. I februar lanserte IBM en mindre utgave Z13s som tar seg mellomstore virksomheters behov. I Norge er det få, for de fleste har gått over til industristandard datamaskiner, men Autodata er en typisk kunde som vil ha stor nytte av Z13s.

Begge maskinene kan benyttes som grunnlag for en privat sky, begge kan inngå i en hybrid sky, begge kan jobbe mot tilsvarende maskiner langt borte ved hjelp av funksjonen GDPS, Geographicaly Dispersed Parallel Sysplex som lager et stort maskinsystem for å sikre kontinuerlig tilgjengelighet.

Linux

Det er en tung Linux-satsning med mye kjent programvare fra det åpne kildekodemiljøet som skal skape interesse. IBM har døpt programvaretilbudet Linuxone. For IBM har behov for å fremstå med et alternativ til industristandard maskineri.

-- IBM har hatt et tilbud på Linux på stormaskinen i femten år. Nå introduserer vi ytterligere forbedringer med Linux uten grenser, uten risiko på den måten du vil ha det, sier Nina Wilhelmsen, direktør for teknologi i IBM Norge.

Det omfatter et helt miljø med flere versjoner av Unix, virtualiseringsverktøy, en rekke språk, driftsmiljø, administrasjonsverktøy, databaser, analyse og annen programvare som Drupal.

For selv om IBM har solgt sine Intel-baserte maskiner til Lenovo, selges den integrerte løsningen Pure Application som et løsningsgrunnlag basert på programvare.

IBM har derfor mange alternativer på programvare å by på for en kunde som er opptatt av at maskineriet bare virker, og at programvaren tilhører nåtiden, ikke fortiden. Også betalingsmodellen for Z13s er oppgradert. Maskinen leveres virkelig som et skytilbud med variabel kostnad avhengig av hva kunden bruker.

-- Vår nye IBM LinuxOne prismodell gir deg mulighet for å betale og bruke løsningen som en privat sky-tjeneste. Vi setter maskinen på gulvet og du betaler for programvare og maskinvare basert på månedlig bruk. Minimumskapasiteten du må forplikte deg til er meget lav, du kan skalere opp og ned, og du kan levere tilbake maskinen etter ett år om ønskelig, sier Nina Wilhelmsen.

Kvalitet

Alternativet er å kjøpe maskinen som kommer i et stort skap, det IBM kaller Frame, som er 24 tommer bred. Da koster Z13s fra 2,8 millioner kroner. Med alle mulige tekniske finesser kan maskinen koste over ti millioner kroner.

Derfor er skyprising et godt startgrunnlag, for i det store bildet er datamaskineriet bare en brøkdel av kostnadene for å levere den løsningen kundene krever.

Grunnen til at Z13s koster er produktkvaliteten og et lite volum sammenlignet med industristandard systemer. Produktkvaliteten er udiskutabel. IBM har jobbet med produktkvalitet i mer enn femti år.

RAS, Reliability, Availability og Serviceability, er grunnlaget for kvalitet i Z13s, i motsetning til maskineriet hos skyleverandører hvor en hel maskin erstatter en annen som går i stykker.

-- Tilgjengelighet er en av de viktigste forutsetningene for den mobile økonomien, fremholder Nina Wilhelmsen.

Og det er tilgjengelighet Z13s garanterer. Maskinen skal kunne levere de dataene som medarbeidere og brukere på farten skal få frem raskt og effektivt. Derfor kan Z13s dra nytte av en rekke databaser fra det åpne miljøet som Maria DB, Mongo DB, Postgresql og en rekke andre fra IBM og Oracle. I tillegg kan Cassandra benyttes for Store data, Couch DB for tekstdokumenter samt Apache Geode og Redis for database i minnet.

For IBMs utfordring er å få fagfolk interessert i en datamaskin som forbindes med høye kostnader og et spesielt programvaremiljø. IBM har prøvd å få unge fagfolk interessert i det opprinnelige programvaremiljøet.

I USA finnes det flere mindre høyskoler som bidrar til å holde stormaskinens programvaremiljø i hevd. I Norge har fagfolk fått lære profesjonelt driftsmiljø for en virkelig stor maskin.

Kjerneforvirring

Prosessoren, PU, Processing Unit, har åtte prosessorkjerner og er produsert med 22 nanometers produksjonsteknologi. Den har en klokkefrekvens på 4,3 GHz, hvilket er langt høyere enn Intels prosessorer.

For den nye IBM Z13s er det opptil fire prosessorer, det vil si elektronikkbrikker, hver med inntil åtte prosessorkjerner, 4 TB med minne og inntil 40 logiske maskiner. En logisk maskin kan ikke sammenlignes med de virtuelle maskinene på Intel-baserte maskiner.

Hver prosessor deles opp i prosessorkjerner. Her gjør IBM en feil, de kaller prosessorkjernene for PU, prosessing units. Samtidig kaller de prosessoren i en rekke tilfeller for PU.

Grunnen er at prosessorkjernene i den fysiske prosessoren har forskjellige oppgaver. Noen er for spesialoppgaver, noen for reserve, noen for kommunikasjon. Alle disse kalles PU-er siden de utfører bearbeidingsoppgaver. Derfor angir IBM hvor mange prosessorkjerner applikasjonene kan benytte, CPC, Configurable Processing Cores også kalt Characterizable Processing Units.

I Z13s som kommer i to modeller, N10 og N20. N10 har inntil 13 prosessorkjerner, N20 har inntil 26. Av disse er det 20 prosessorkjerner som kan brukes for kundenes applikasjonsbehov. Avhengig av hvor mye minne som benyttes, er det én eller to skuffer som all elektronikken plasseres i.

Virtualisering

IBM har forstått at virtualisering fra Unix-miljøet ikke kan ignoreres. Derfor har Linuix sitt KVM, Kernal Virtual Machine, blitt tilpasset i tillegg til IBMs eget alternativ Z/VM. Dette lar seg gjøre siden Z13s kan deles opp i inntil 40 logiske maskiner ved hjelp av funksjonaliteten LPAR (Logisk partisjonering).

På toppen av LPAR legges KVM og/eller Z/VM som sørger for ressurstildeling til alle Linux-applikasjonene. IBM kjører Redhat, Suse og Ubuntu. Alternativt kan en Linux-applikasjon kjøre uten virtualisering, direkte mot maskinen i en logisk partisjonering.

For administrasjon tilbyr IBM en rekke muligheter, deriblant Vmwares Vrealize. Miljøet rundt Openstack er selvsagt for de som foretrekker det.

-- Fra Vmware Vrealize kan du ressurstildele Linux servere på Z13s ved hjelp av Linuxone, sier Lars Nordbryhn, teknisk arkitekt i IBM Norge.

IBM foretar en rekke tekniske målinger mot industristandard maskiner hvor de kommer godt ut. Om det er nok til å friste er usikkert, men Z13s har et fortrinn på lisensiering for programvare som teller kjerner.

Det er kun applikasjonens kjerner som kan telles, ikke det fysiske antallet siden IBM benytter CPC. En databaseapplikasjon med Redhat mot Oracle kan dermed være rimeligere å kjøre på Z13s enn på en maskin fra Dell, Fujitsu, HPE eller Lenovo. Oracle har godkjent IBMs kjernestrategi.

Visjonen

Navnet IBM sier alt om hva IBM var, International Business Machines. Visjonen ble definert i navnet i 1924. Ingen andre virksomheter har klart å fortelle hva bedriften jobber for, direkte i navnet. Ingen andre bedrifter klarte å erobre databehandlingen til USAs mange industrikonsern som IBM før andre verdenskrig. Aldri har IBM hatt så stor fortjenestegrad som da.

Siden den gang har IBM overlevd flere generasjoner med utvikling. Under andre verdenskrig forberedte IBM seg for neste utvikling, men IBMs tilnærming var bare halvveis. Først på begynnelsen av femtitallet fikk sønnen til IBMs toppsjef Thomas Watson, IBM inn i den elektroniske tidsalderen. Samtidig foredlet IBM sine tidligere elektromekaniske maskiner.

Stormaskinen som ble lansert i april 1964 var en nærmest naturlig videreutvikling av innsatsen i femtiårene. Den slo virkelig an på sytti- og åttitallet. IBM følte de nærmest ikke kunne gjøre feil.

Men på begynnelsen av nittitallet viste det seg at IBMs elektronikkteknologi var alt for kostbar. Men IBM overlevde. De store kundene kunne ikke gi opp sin viktigste it-leverandør og IBM la seg i selen for å ta frem ny teknologi. Bipolar strømkrevende elektronikk ble erstattet av mindre strømkrevende CMOS.

Les om: