Større bredbåndsgap mellom by og land

Større bredbåndsgap mellom by og land

Raskt bredbånd blir billigere i byen, men ikke på landet.

Forskjellene i både priser og hastigheter blir bare større mellom by og land fremover, mener norske analytikere.

 

Norske priser for bredbånd med høy hastighet har lenge ligget langt over de fleste land vi kan sammenligne oss med.

 

Disse prisene er på vei ned, og kommer kanskje på linje med de svenske. Men det gjelder bare i byer og tettbygde strøk.

 

Det er nemlig tvilsomt av bygder og grisgrendte strøk får være med på bredbåndsmoroa.

 

- Du kan forvente at vi vil få en større diskriminering, altså større forskjeller mellom by og land, både på priser og hastighet. Det er dyrt nok å levere 500 kbps. Kostnaden for å levere 15 mbps til folk som bor mer enn tre-fire kilometer unna en telefonsentral er meget høy, sier teleanalytiker Harald Wium Lie i Teleplan.

 

Han presiserer at han snakker om andre generasjons adsl, med hastigheter opptil 25 mbps.

 

Halter etter 

 

Mange har stilt spørsmålet om hvorfor nordmenn må betale så mye mer for bredbånd enn brukerne i andre land i Europa, som for eksempel Sverige. På lavere hastigheter, det bredbåndet som folk flest kjøper, ligger vi på europeisk gjennomsnitt, men vi har haltet godt etter svenskene på høyere hastigheter.

 

For bare noen måneder siden var norske priser på fire mbps og raskere, blant de høyeste i Europa.

 

En god, sammenlignende og oppdatert oversikt over de europeiske prisene i dag, kjenner vi ikke til, men det er ingen tvil om at også prisene på høye hastigheter er på god vei ned. Det finnes flere forklaringsvariabler på hvorfor vi har hengt etter. En forklaring er at svenskene rett og slett var tidligere ute.

 

Tar ut marginer 

 

- Det er ingen nødvendighet at de norske prisene skal være høyere, men noe av forklaringen er at leverandørene forsøker å ta ut ekstra margin i en tidlig adopteringsfase av teknologien, sier analytiker Christer Nilsson i Teleplan.

 

Kollega Wium Lie legger til:

 

- Vi ligger etter blant annet fordi vi har vært sent ute med å tilby høye hastigheter, i hvert fall sammenlignet med Sverige. De har kjørt hastighet som sin store "før oss"- greie, først og fremst Bredbåndsbolaget. Telia har da fulgt dem på pris.

 

I Sverige har det altså vært en mye større aggressivitet i markedet for å levere høy hastighet tidligere enn i Norge.

 

- Sammenlignet med Sverige bor det også en høyere andel nordmenn i grisgrendte strøk. Grisgrendte strøk er mye dyrere å bygge ut enn urbane strøk, sier Wium Lie.

 

Konkurranse i byene 

 

Nå forventer analytikerne at det blir større kamp om kundene i byer og tettsteder. Det betyr lavere priser. I tillegg kan Post- og teletilsynts forslag om å senke Telenors videresalgspriser få en innvirkning.

 

Det finnes mange lokale bredbåndsleverandører som er gode på å matche de stores priser, men de finnes på langt nær over alt. Til nå har eksempelvis Nexgentel hatt sitt primære nedslagsfelt i Sør-Norge.

 

TDC, som nå har lansert bredbånd med 28 mbps i Sverige til under 300 kroner, vil trolig heller ikke satse over hele Norge

 

- Jeg tror ikke at TDC kommer til å lansere sine tjenester i norske grisgrendte strøk. Jeg tror de vil konsentrere seg om byer og bynære områder, sier Wium Lie.