Stort ansiktsløft i neste Firefox

Stort ansiktsløft i neste Firefox

Mozilla nekter for at de hermer etter Google, døm selv!

Mozilla har lagt frem nye forslag til hvordan deres fremtidige nettlesere skal se ut.

Fra og med Firefox 3.7, som trolig kommer i mai eller juni 2010, skal nettleseren igang med en evolusjon innen brukergrensesnitt.

Glass og knapper

I 3.7 skal man ta i bruk Windows' "glass-effekter" som Vista og Windows 7 introduserte med Aero. Deler av brukergrensesnittet skal med andre ord være gjennomsiktig. Mozilla sier på sine sider at de vil forsøke å legge inn liknende effekter også i Linux- og Mac-versjonene.

Man skal også fjerne menylinjen, og få tilgang på menyene via knapper. Videre skal stopp- og oppdater-knappene smeltes sammen til én, og "hjem"-knappen skal fjernes. Endringene fører til at det ikke blir like mange knapper å forholde seg til, og kun det mest brukte skal synes i brukergrensesnittet.

Full overhaling

I Firefox 4.0 skal det hele dras lenger. Versjonen, som skal komme i oktober eller november 2010, får en "ribbon-design", slik vi kjenner det fra Office 2007 og Google Chrome. Mozilla skriver på sine sider at det vil gi mer plass til innhold, og at det er heller meningsløst å ha sidetittel både helt på topp og på den åpne fanen.

Videre skal nettleseren droppe å ha et eget søkefelt. Skal du nå søke i for eksempel Google eller Wikipedia, gjøres dette fra adressefeltet. Slik har også Chrome det i sitt brukergrensesnitt.

4.0 skal også få såkalte "App Tabs". Det hele skal likne på Mozillas Prism-prosjekt, hvor man kan behandle nettapplikasjoner som Gmail som et vanlig program. Det vil si å ha applikasjonen i et eget vindu uten navigasjonsmenyene man vanligvis har i en nettleser. Også dette har Chrome funksjoner for.

Meldinger til brukeren, som om du vil at nettleseren skal huske et passord, vil poppe opp som en snakkeboble. Ikke som en strek under fanene, slik det gjøres i dag. Videre skal statuslinjen fjernes som standard, så den ikke tar opp plass. Slik har Chrome det i dag.

Prøver ikke å være Chrome

Flere av nyhetene har slående likheter med Googles nettleser Chrome. Dette innser også Mozilla, som kommer kritikerne i forkjøpet i designutkastene.

- Vi prøver ikke å få Firefox til å se ut som noen andre nettlesere. Firefox er Firefox, skriver Mozilla.

De mener videre at det ikke er til å komme unna at likheter med andre nettlesere dukker opp. De mener alle nettlesere prøver å gjøre det samme og løse de samme problemene, og at det dermed ikke er til å komme bort fra at de begynner å likne hverandre.

Dessuten understrekes det gang på gang at flere av endringene kan defineres av brukeren, slik at du kan få det slik du vil ha det.

- Bare fordi en ide ikke opprinnelig kommer herfra, gjør det ikke til en dårlig ide. Plattform-trender kan være bra å følge. Samtidig jobber vi med mange ideer som er innovative og nye, skrives det.