Stortap på hjemme-pc-ordningen

Omleggingen av hjemme-pc-ordningen kostet forhandlerne mellom 300 og 400 millioner kroner på ett kvartal.

14. oktober 2005 fjernet Bondevik-regjeringen Norges rause hjemme-pc-ordning og erstattet den med en med langt trangere modell.

 

Ifølge beregninger gjort av IDGs fagblad IT-BRANSJEN tapte aktørene som selger hjemme-pc-løsninger store beløp i fjorårets siste kvartal.

 

Telehuset, Complit, Topnordic, Stretto, Atea og Nicator hadde en tapt omsetning på anslagsvis 180-200 millioner kroner til sammen. I tillegg kommer Dells tapte omsetning, estimert til 50 millioner kroner.

 

Det er imidlertid mange andre leverandører av hjemme-pc-er. Med bakgrunn i samtaler med leverandører og forhandlere anslår IT-BRANSJEN at et salg på minimum 13.000 pc-pakker uteble i fjerde kvartal 2005 på grunn av overgangen til en ny ordning.

 

Med en gjennomsnittspris på 25.000 kroner per pakke, betyr det en tapt omsetning i forhandlerleddet på minst 325 millioner kroner.

 

Stoppet opp

 

- Alle caser ble satt på hold. Det tar syv måneder fra vi begynner prosessen med en kunde til vi har levert og fakturert. Den 14. oktober stoppet alt opp, sier Per Magnus Grøsvik i Complit.

 

- Jeg tipper vi tapte 20 millioner kroner i omsetning i 2005.

 

Administrerende direktør Trond Langeland i Canon Norge har vært aktiv i debatten om hjemme-pc-ordningen. Han mener oppriktig at det er et tap for Norge som kunnskapsnasjon at ordningen ble endret. Men han tror også at diskusjonen kan komme opp igjen etter at regjeringen har fått tenkt seg om. Langeland sier at de trolig tapte noen titalls millioner i fjor.

 

Det samme sier Steinar Sønsteby i Topnordic, mens Atea-sjefen mener at de tapte rundt 30 millioner kroner.

Administrerende direktør Hans-Henrik Merckoll i Telehuset sier at de tapte mellom 20 og 30 millioner kroner.