Støtter alle nye standarder

Støtter alle nye standarder

Tiger skal gjøre det lettere for Mac-brukere å samhandle med omverdenen, og er dessuten først ute med støtte for flere nye teknologistandarder.

Bedre støtte for SMB-nettverk er nok en etterlengtet forbedring, men det Uunix-baserte operativsystemet har mange andre nyheter enn det.

Videokonferanse

Den mest spektakulære nyheten er kanskje at iChat AV vil få flerbrukerstøtte. Opptil ti brukere skal kunne snakke sammen og opptil tre med levende video-bilde.

Under Apple Expo hadde Schiller videosamtale med tre kolleger i USA samtidig, med de tre videobildene nydelig dandert på skjermen samtidig. H.264 heter den nye standarden for videokomprimering, som vil danne standard for neste generasjons dvd-plater.

Den vil også erstatte gjeldende mpeg-standarder, fordi den er rask, komprimerer bra og ikke minst skalerer utmerket. H.264 kan brukes for video til alt fra G3-telefoner til store kinosaler. Tiger vil få full støtte for denne standarden.

Web med mer

Safari RSS er den nye web-browseren, som får støtte for Really Simple Syndication. RSS-standarden lar brukerne lage egne portaler og utklippstjenester på web og utførte søk kan lagres og gjenbrukes.

Stadig flere nyhetstjenester på web tilbyr en RSS-feed av publiserte saker. Dashboard er en samling nytteverktøy som ligger skjult på skrivebordet og kan hentes frem med et tastetrykk, og virker litt på samme måte som Exposé.

Verktløyene kan være kalkulator, børskurser, internasjonal klokke og huskelapper. Stadig flere produsenter har begynt å utvikle små nytteverkøtyu som kan brulkes på denne måten.

Automator er navnet på et helt nytt skriptsystem som vil gjøre det enklere å automatisere enhver oppgave på Mac-en. I alt hevder Apple at det er mer enn 150 nye funksjoner i Tiger.