Strand slakter prisen - igjen

Teleanalytiker Jon Strand mener prisen Teliasonera betaler for Nexgentel er alt for høy. Han mener også at svenskene like godt kunne ha startet opp i Norge selv.

Den danske teleanalytikeren Jon Strand i Strand Consult er kjent for å kritisere oppkjøpene til TeliaSonera, det vil si han liker å kritisere de høye prisene som selskapet betaler. 82,3 prosent av Nextgentel koster nærmere 1,9 milliarder kroner, en heftig sum Strand ikke helt forstår.

 

- Det eneste neste overraskende med denne handelen var prisen. TeliaSonerea overrasker meg stadig med prisene de betaler, men aksjonærene er vel blitt vant med det, sier han.

 

Alternativet hadde vært at Teliasonera hadde etablert seg på egenhånd, på Telenors nett.

 

- Det kunne de ha gjort for lenge siden, sier han.

 

- Det er en høy bredbåndspenetrasjon i Norge. Selv om Nextgentel er til stede i mange sentraler og de er ut med adsl2+, kan man spørre seg om hva vil det koste å etablere en ny adsl2+ -aktør på toppen av Telenors nett. For adsl2+ utstyr faller kraftig i pris.

Bra for Nextgentel

 

Strand mener at det er ingen tvil om at Nexgentel vil tjene på å ha TeliaSonera i ryggen. De får en vesentlig større distribusjonskraft gjennom Netcom. Han tenker spesielt på kryssalg og bundling.

 

Nextgentel vil også kunne utnytte erfaringene som Teliasonera har fra bredbåndsmarkedet i Sverige og Danmark og vil trolig få en bedre teknisk plattform. Om salget

 

- Men for Teliasoneras egen del, blir det opp til dem selv å bevise at de kan rettferdiggjøre prisen, sier han.

Hurra for Norge

 

Analytiker Harald Wium Lie i Teleplan synes det er helt greit at svenskene raider landet dagen før 17. mai.

- I gamle dager brant vi byer for å holde svenskene unna. Nå ønsker vi dem hjertelig velkommen. Teliasonera er en god og langsiktig eier som vil sørge for at konkurransen i det norske bredbåndsmarkedet kommer til å være til stede i lang tid, sier han.

Les også Strands forrige utsang: -- Som å betale 400 kroner for en halvliter

Teliasonera kjøper Nexgentel