Streamer tynne klienter tykke

Fenomenet applikasjonsstreaming er i ferd med å bre om seg. Nå banker kjempene Wyse og Citrix på døren.

Applikasjonsstreaming er et område som har vært preget av mindre aktører som Softricity, Appstream og Altiris. Men nå vil flere har en bit av kaken.

Selv om produsentene opererer med ulike måter å streame applikasjonene på, er det ett felles begrep som gjelder: On demand - etter behov.

Etter 25 år i bransjen er Wyse markedsleder på verdensbasis med sine tynne klienter. I anledning jubileet har selskapet nylig lansert verdens første streamingsløsning spesialberegnet for tynne klienter.

Gjør de tynne tykke

Prinsippet med produktet Streaming Manager er enkelt. Målet er å gjøre en tynn klient så tykk som mulig, uten å installere data lokalt. Hele operativsystemet (Windows), inkludert tilhørende applikasjoner, streames på forespørsel over nettverket.

Dette gjør det blant annet mulig å kjøre tyngre multimedieapplikasjoner og videoavspilling på tynne klienter.

Dermed når selskapet også brukere som foretrekker bærbare pc-er fremfor de tynne Wyse-boksene. Streaming Manager krever riktig nok solid båndbredde for å oppnå et brukbart resultat, så løsningen passer foreløpig best i kontormiljøer.

- Vi trenger full pc-funksjonalitet i tynne klienter. Dette er et langt skritt i riktig retning, sier David Angwin, markedssjef i Wyse for Nord-Europa.

Flere aktører

I enkelte sammenhenger er applikasjonsstreaming omtalt som applikasjonsvirtualisering. Dette er tilfellet med Softricitys Softgrid-løsning, som kan kjøres i miljøer med både tykke og tynne klienter.

Produktet finnes allerede i versjon 4.0. Der VMware skiller operativsystem fra maskinvare for servervirtualisering, skiller Softgrid applikasjonene fra operativsystemet. De kjøres så i et virtuelt miljø uten å måtte installeres på maskinen, et konsept selskapet ubeskjedent kaller The Future of Software.

De viktigste fordelene er enklere vedlikehold, kortere utrullingstid og at man kan kjøre flere versjoner av samme applikasjon på én og samme maskin uten at det oppstår konflikter.

Applikasjonen oppfører seg som om den var lokalt installert, og brukeren kan lagre dokumenter lokalt på vanlig måte. Softgrid regnes av eksperter som ledende innen dette området, men flere aktører lusker i horisonten.

Kan jobbe offline

En av disse er Citrix, som har iverksatt Project Tarpon. Prosjektet skal videreføre selskapets tilgangsfilosofi gjennom streaming av skrivebodsapplikasjoner. Tarpon går ut på å pakke og streame applikasjoner fra en sentral server til individuelle klientmaskiner.

- I motsetning til Citrix Presentation Server, der brukeren må være konstant tilkoblet et nettverk, kan brukeren nå jobbe offline, sier James McNab, markedsdirektør i Citrix for EMEA-regionen, til Computerworld.

Hvorvidt Citrix klarer å levere en tjeneste som Softgrid ikke allerede gjør bedre, gjenstår å se når produktet kommer på markedet senere i år.